Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 131902 | Landschappelijk element

Dreef met notelaars bij Hoeve Stroevenbos

Strouvenbos (Voeren)
De dreef met notelaar verbindt Hoeve Stroevenbos met de steenweg. De notelaars werden geplant in functie van de notenproductie, en zijn een beeldbepalend object.


ID: 37861 | Bouwkundig element

Hoeve Stroevenbos

Strouvenbos 1-2 (Voeren)
U-vormige hoeve, het huidig uitzicht grotendeels daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw; gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf dat door twee lage dienstgebouwen met daartussen een inrijpoort is afgesloten.


ID: 135036 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Vorselaar en omgeving

Vorselaar (Vorselaar)
Het Kasteeldomein van Vorselaar en omgeving is gelegen in de vallei van de Bosbeek en strekt zich uit tot in de dorpskern van Vorselaar. Al op de Ferrariskaart (1777) is het gebied sterk bebost. De dreven- en padenstructuur is tot op vandaag nog goed te herkennen. Centraal domineert het kasteel met bebost park. Het kasteel gaat terug tot de 13de eeuw, maar dateert in zijn huidige vorm uit de 17de en 18de eeuw. De ‘Kasteeldreef’, die het kasteel met de kerk in het centrum van Vorselaar verbindt, weerspiegelt de historische relatie van de kerkelijke en de wereldlijke macht. De kerk dateert van de 13de-14de eeuw. Aan de rand van het kasteeldomein komen weilanden met kleine landschapselementen voor. Het kasteelpark en de dreven vertegenwoordigen een aanzienlijke dendrologische waarde.


ID: 131463 | Landschappelijk element

Dreef van zomerlinde bij Kasteel de Borrekens

Lindendreef (Vorselaar)
Deze zomerlindedreef werd aangeplant ter verbinding van het kasteel de Borrekens met de kerk en de pastorie in het centrum van Vorselaar. Door deze verbinding illustreert de dreef de historische relatie tussen de kerkelijke en wereldlijke macht. Tevens is de dreef één van de vormgevende elementen van het dorpscentrum.


ID: 47582 | Bouwkundig element

Kasteel de Borrekens

Lindendreef 1-5 (Vorselaar)
Waterburcht met bouwgeschiedenis opklimmend tot het einde van de 13de eeuw, met latere voorgebouwen en Franse tuin op het neerhof.


ID: 12397 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Het Hof met parkbos

Hofeinde 136 (Vosselaar)
De voormalige pastorie Het Hof, met omwald domein en aansluitend parkbos, is een site met een oude geschiedenis.


ID: 135193 | Landschappelijk geheel

Cuesta van het Waasland te Waasmunster

Waasmunster (Waasmunster)
Dit gebied in Waasmunster ligt op het cuestafront van de cuesta van het Waasland. Het gesloten landschap is grotendeels bebost. De omgeving van het voormalige vliegveld is een open landschap. Op het cuestafront bevinden zich drie kasteelsites en de Rozenbergabdij.


ID: 88520 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ter Spreess met park

Kuilstraat 11, 15 (Waasmunster)
Kasteel met voormalige kasteelhoeve en bijhorend kasteelpark in landschappelijke stijl met dreven en gemetste hekpijlers. Landhuis opgevat als een baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen van vijf traveeën en twee traveeën diep onder schilddak, uit begin 19de of eind 18de eeuw, maar met in de kelder mogelijk restant van een oudere constructie.


ID: 34390 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puyenbrug

Puyenbrug 5 (Wachtebeke)
Eclectisch getint kasteel met neorenaissance-inslag middenin een park met deels bewaarde vijver en omgrachting, gebouwd in 1881 ter vervanging van een vroeger buitenhuis. Ten noorden, oranjerie uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achter waaiervormig ommuurde moestuin. Ten oosten van het kasteel gelegen ijskelder. Ten noorden en ten noordoosten, bewaarde bijbehorende bossen en rechtlijnige dreven.


ID: 32599 | Bouwkundig element

Kasteel Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Volledig omgracht L-vormig complex met bijgekomen haakse noordwestelijke vleugel. Geometrische Franse voortuin en achter het kasteel een landschapspark met aansluitend bos van circa 6 hectare.