Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 90210 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Randweg (Meulebeke)
Gedenkteken opgericht naar aanleiding van de openstelling in 1981 van de nieuw aangelegde Randweg of de provincieweg tussen Tielt en Ingelmunster. Bakstenen muurtje met bredere sokkel en rechthoekige natuurstenen gedenkplaat met wapenschild van de provincie West-Vlaanderen, waaronder inscriptie.


ID: 55041 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Middelkerke

Spermaliestraat 1 (Middelkerke)
Eclectisch getint gemeentehuis van 1924-1925 naar ontwerp van architect G. Vandamme. Dubbelhuis van vijf brede traveeën + twee smalle hoektraveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; zijgevels van vijf traveeën. Hoog leien schilddak; dakkapellen als oculi en onder tentdak; bekronende polygonale dakruiter.


ID: 55042 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Westendelaan (Middelkerke)
Sint-Willibrorduskerk, tot 1732 toegewijd aan Sint-Jan. Broederschap van het Heilig Kruis opgericht in 1657. De verering van het 'mirakuleus kruis' zou minstens teruggaan op 1569; regionaal bedevaartsoord onder meer voor Nieuwpoortse vissers. Zuidelijk georiënteerde kerk. Omringend plantsoen en parking ten zuiden.


ID: 55120 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Westendelaan (Middelkerke)
Noord-zuid-georiënteerde kerk te midden van grastuin, voorheen kerkhof, zie twee bewaarde grafmonumenten ten westen; bereikbaar via geasfalteerd pad; omlopende bakstenen stoep. Aan de straatzijde, laag muurtje onder ezelsrug, met twee bakstenen pilasters. Voorliggend oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Calvarie ten zuidoosten. Bedehuis in neogotische stijl, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon van 1920, heropgebouwd in 1922.


ID: 212470 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Bevrijdersstraat (Moerbeke)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Moerbeke-Waas. Het is een werk uit 1920 van de kunstenaar Geo Verbanck.


ID: 34246 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Moerbeke

Bevrijdersstraat 1 (Moerbeke)
Licht neoclassicistisch getint hoekhuis van twee bouwlagen, opgericht in 1864 onder burgemeester A. Lippens naar ontwerp van bouwkundige F. Cardon.


ID: 34271 | Bouwkundig element

Pompstation Watering van de Valleien der Zuidlede

Eksaardsedam 5 (Moerbeke)
Eenvoudig bakstenen hoekhuis van anderhalve bouwlaag, onder schilddak. Aansluitend bij de landhuisstijl van het eerste kwart van de 20ste eeuw, volgens opschrift 1ste pompgemaal opgericht in december 1921.


ID: 34272 | Bouwkundig element

Magazijn

Eksaardsedam 6 (Moerbeke)
Puin van de voormalige vlaszwingelfabriek Olivier de Jagherlede, later Textielfabriek Baertsoen-Buysse, Weverij en Ververij de Staercke-Cotenaar, heden magazijn en werkplaats van de firma Hertecant.


ID: 307561 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gedenkteken voor A. Lippens en lindebomen

Lindenplaats (Moerbeke)
Tegenover het oud gemeentehuis opgericht gedenkteken voor August Lippens naar ontwerp van beeldhouwer D. Van den Bossche (Gent). Links en rechts van het beeld was een rij linden aangeplant die achter het beeld naar elkaar toe lopen en zo een V vormen. De oorspronkelijke geleide linden werden recent vervangen door jonge exemplaren.


ID: 34301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lippens

Lindenplaats 7, 7A (Moerbeke)
Aan de straat palend kasteel geflankeerd door gemetste hekpijlers en fraai hekwerk. Achterliggend deels ommuurd park. Vrij imposant bak- en natuurstenen kasteel op min of meer rechthoekige plattegrond in neoclassicistische stijl. Twee bouwlagen van drie traveeën op kelderverdieping met verhoogde begane grond en afgedekt door een leien mansardedak. Bijbehorende voormalige conciërgerie palend aan de zijgevel van nummer 5.