Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 300181 | Landschappelijk geheel

De Grote Nete en het paraboolduincomplex tussen Meerhout en Geel

Geel (Geel), Meerhout (Meerhout), Mol (Mol)
“De Grote Nete en het paraboolduinencomplex tussen Meerhout en Geel” is gelegen in de Antwerpse Kempen op het grensgebied tussen de gemeentes Meerhout, Geel en Mol. Het landschapsbeeld dat we hier vandaag waarnemen, weerspiegelt verschillende tijdlagen en het diverse gebruik van het gebied door de mens. Momenteel is het een zeer afwisselend landschap: een uitgestrekt akkercomplex bij Bel, beboste duinen, waterplassen en moerassen, 19de-eeuwse rechtlijnige heideontginningen, de beekvallei van de Grote Nete, de vele houtkanten tussen de weilanden en de akkers, onverharde wegen, ... Vele structuren, patronen en elementen verwijzen naar het historische bodemgebruik. De grote afwisseling in landschapsbeelden maakt dit landschap esthetisch aantrekkelijk.


ID: 52388 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Bel (Geel)
Kapel gelegen op een driehoekig, beplant pleintje en omgeven door lindebomen, uit eid 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 135411 | Landschappelijk element

Gooreind

Gooreind, Oudetongelseweg, Paviljoenstraat (Geel)
Het Gooreind, gekenmerkt door de afwisseling van parkbos met bossen van Canadapopulieren en een kleinschalig landbouwgebied, omvat enerzijds relicten van de eerste heide-ontginningen tijdens de 19de eeuw en anderzijds een parkbos aangelegd eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 52283 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Dimpnakapel

Groenenheuvel (Geel)
Kruiskapel herbouwd in de eerste helft van de 17de eeuw en aan westzijde vergroot in 1721, terzelfder tijd afbraak van het kleinere Dimpnakapelletje. Kapelhof beplant met een rij opgaande rode beuk en linde.


ID: 301569 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Naast de Sint-Dimpnakapel te Zammel, staat een oude kapellinde, naar verluidt aangeplant in 1627. In tegenstelling tot andere imposante lindebomen (zoals de etagelinde in Westerlo) aangeplant rond dezelfde tijd, staat deze echter niet afgebeeld op oude kaarten. Het is dus twijfelachtig of deze linde werkelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert.


ID: 131570 | Landschappelijk element

Japanse notenboom in pastorietuin

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich in de tuin van de in 1752-1753 gebouwde pastorie van de Sint-Paulusparochie te Geetbets.


ID: 134172 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Paulusparochie

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
Pastorietuin van 30 are bij een in 1752 gebouwde pastorie; in de voortuin één van de dikste en oudste ginkgo's van België.


ID: 130802 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel

Drinkteilstraat, Hettelbergweg, Stwg op Kortenaken (Geetbets)
Aandenken aan een kleinbladige linde, relict van de oorspronkelijke beplanting rond een 16de-eeuwse kapel. De holle kleinbladige linde (Tilia cordata) (1) naast de Sint-Rochuskapel behoorde met 7,80 m stamomtrek tot voor kort tot de oudste bomen van België, en is wellicht even oud als de kapel.


ID: 131568 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Langveld (Geetbets)
Mogelijks markeert de oude linde een kadastrale situatie die we enkel nog kunnen waarnemen als we de Popp-kaart en de Atlas van de Buurtwegen raadplegen. De boom heeft alle kenmerken van een veteraanboom en er zijn op de boom nog sporen te zien die er op wijzen dat hij als gekandelaarde boom werd beheerd. Tegen de oude linde werd ook een boomkapel bevestigd.


ID: 134174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Loriers met tuin

Overbeekstraat 20 (Geetbets)
De villa werd in 1908 gebouwd door Arthème Loriers, één van de dorpsnotabelen (in 1923 voorzitter van het 'Bureel van Weldadigheid'), en is omgeven door een informele tuin van 70 are, waarin enkele verbazingwekkend dikke bomen zijn bewaard gebleven.