Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 31295 | Bouwkundig element

Winterkapel

Krombekeplein (Poperinge)
Rechts van het gemeentehuis. Eenbeukig gebouwtje uit 1948 van drie traveeën onder zadeldak.


ID: 31155 | Bouwkundig element

Kloosterkapel

Loviestraat (Poperinge)
Neogotische kapel van 1854-1856 naar ontwerp van architect Pierre Croquison, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt, enig restant van het voormalige klooster en school van Sint-Vincentius à Paulo. Rode baksteenbouw met een beuk van vijf traveeën met driezijdige sluiting, onder zadeldak.


ID: 31488 | Bouwkundig element

Klooster Zusters Maria

Moenaardestraat 12 (Poperinge)
Klooster van de zusters van Maria met achterliggende geplaveide speelplaats met schooltje en kapel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 31434 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Prof.Rubbrechtstraat 58 (Poperinge)
Klooster en meisjesschool, vroeger van de Zusters van Namen, sedert 1922 van de Zusters van de Heilige Familie van Ieper. Inwaarts, parallel met de straat gelegen kloostergebouw met haakse aanpalende schoolvleugel en kapel. Hoofdgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.


ID: 2208 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster, Sint-Angela-instituut en Moortgathuis

Begijnhofstraat 3-7 (Puurs-Sint-Amands)
Twee neogotische vleugels, van 1903 van F. Smet en van 1907 van B. Smet, ertussen het Moortgathuis opklimmend tot 1719.


ID: 2124 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Donkere

Hekkestraat (Puurs-Sint-Amands)
Laatgotische kapel van eenbeukig schip, driezijdig blind koor en afgewolfd zadeldak met noktorentje en origineel smeedijzeren kruis.


ID: 2121 | Bouwkundig element

Godsgasthuis

Hekkestraat 9 (Puurs-Sint-Amands)
U-vormig, vrijstaand complex in regionalistische stijl, opgericht in 1875 door het toenmalige Bureel van Weldadigheid, in 1884 uitgebreid met boerderij en in 1888 met kapel.


ID: 2252 | Bouwkundig element

Kapel van Overheide

Overheide (Puurs-Sint-Amands)
Rechthoekige bakstenen kapel van drie + één travee onder zadeldak met klokkentorentje, gebouwd in 1938 en hersteld in 1971.