Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 42564 | Bouwkundig element

Sint-Lambertuskapel

Kasteelpark Arenberg 29 (Leuven)
Overblijfselen van romaanse parochiekerk uit de 11de tot 13de eeuw, deels afgebroken tijdens de 19de eeuw bij de verbouwing van kerk tot woonhuis met bewaarde romaanse toren, restauratie en moderne aanpassingen door R.M. Lemaire in 1965.


ID: 42588 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Kerkstraat (Leuven)
Neoromaans gebouw gebouwd in de periode 1873-1898.


ID: 42129 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Kruisstraat (Leuven)
Parochiekerk en voormalige kapittelkerk uit de 13de tot 18de eeuw. Stabiliteitsproblemen leidden in 1963 tot de sluiting van het kerkgebouw dat sindsdien ingrijpende consolidaties heeft ondergaan.


ID: 305623 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Léon Schreursvest 33C (Leuven)
Parochiekerk in neoromaanse stijl opgetrokken vanaf 1895, ingehuldigd in 1896 en geconsacreerd in 1897. De architect van de eenbeukige zaalkerk is niet gekend.


ID: 42127 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Mathieu de Layensplein (Leuven)
Monumentaal laatgotisch kerkgebouw, als voormalige kapittelkerk gelegen in het centrum van de stad. Begonnen in het eerste kwart van de 15de eeuw strekte de bouw zich uit tot halverwege de 16de eeuw, toen de werken aan de grootse westbouw werden opgegeven.


ID: 42148 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Keizersberg

Mechelsestraat 202 (Leuven)
Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.


ID: 42130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

Naamsestraat (Leuven)
Laatgotische kruiskerk uit de 15de eeuw, beeldbepalend gelegen op een verhevenheid met gevarieerd bomenbestand nabij de Naamsepoort. De Sint-Kwintenskerk was niet alleen een van de middeleeuwse parochiekerken van Leuven, maar ook het centrum van een regionale Sint-Kwintensdevotie.


ID: 42131 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.


ID: 42132 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk en klooster

Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.


ID: 307110 | Bouwkundig element

Kerk en gemeenschapscentrum Sint-Joannes-Bosco

Ortolanenstraat 4-6 (Leuven)
De Sint-Joannes Boscokerk is een brutalistische zaalkerk met gemeenschapscentrum en pastorie, opgetrokken in betonblokken in 1967-1970 naar ontwerp van architect Marc Dessauvage, gekend voor zijn vooruitstrevende en brutalistische ontwerpen van zogenaamde ‘huis- of woonkerken’. De Don Boscokerk kreeg reeds van bij het ontwerp een verregaand multifunctioneel gebruik als gemeenschapscentrum en is een architecturale getuige van de post-conciliaire theologische opvattingen.