Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 74089 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeke 9 (Brakel)
Gesloten hoeve Bombeke volgens de Ferrariskaart van 1771-1778. Huidige bakstenen bedrijfsgebouwen onder aaneensluitende pannen zadeldaken, voorzien van toegangspoort met doorrit midden aan de straat, merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verharde binnenplaats met achterin breedhuis grotendeels met twee bouwlagen, naar verluidt gebouwd in 1933 op de plaats van het oude boerenhuis. Ten westen, kapelletje op erfhoek naast toegangshek en onder linde aan de straat, opgericht in 1933.


ID: 73920 | Bouwkundig element

Hoeve

Breedstraat 16 (Brakel)
Hoevetje met bakstenen gebouwen met U-vormige aanleg; waarschijnlijk voornamelijk uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw van kleinere oudere constructies. Vrij laag boerenhuis van zes traveeën parallel aan de straat. Bakoven en varkensstal in links gelegen bijgebouw.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.


ID: 73757 | Bouwkundig element

Kasteel van de Top Bronnen

Brusselsestraat 102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.


ID: 73753 | Bouwkundig element

Art-decoburgerhuis

Brusselsestraat 32 (Brakel)
Geelbakstenen art-decowoning uit 1938 naar ontwerp van R. De Roose. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadelddak met twee dakkapellen.


ID: 73754 | Bouwkundig element

Villa

Brusselsestraat 65 (Brakel)
Achterin gelegen villa, met ijzeren hek aan de straat, uit 1935. Art-decowoning van anderhalve bouwlaag onder schilddak met nokbekroning; symmetrische gevelopstand en overhoekse rechthoekige erkers opgetrokken uit bak- en natuursteen op gecementeerde plint.


ID: 43711 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Burreken 28 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met kunstleien daken van circa 1925. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag met links aansluitende poorttravee.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.


ID: 73921 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Donkerstraat 13 (Brakel)
Bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, met latere aanpassingen zoals toevoeging zoldervensters van halve verdieping.


ID: 43712 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Donkweg 5 (Brakel)
Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw.