Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 73768 | Bouwkundig element

Villa

Gauwstraat 7 (Brakel)
Villa naar verluidt in 1938 naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) in opdracht van veearts Vanderhauwaert gebouwd. Geelbakstenen breedhuis van twee bouwlagen, drie traveeën met dubbelhuisopstand + rechts poorttravee; schilddak (kunstleien) met zinken nokbekroningen.


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.


ID: 73775 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Den Olifant

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Voormalige afspanning, heden gesloten hoeve met woonhuis aan de straat, beschaduwd door drie linden. Volgens overlevering gebouwd circa 1810-1811, afspanning reeds na korte tijd stopgezet. Boerenwoning van acht traveeën onder wolfsdak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw rondom vierkante binnenplaats


ID: 73772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Ruygerswatermolen

Geraardsbergsestraat 20 (Brakel)
Gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vroeger met watermolen, gelegen naast Dorenbosbeek met verdwenen bijpas en spaarbekken.


ID: 73770 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Geraardsbergsestraat 3 (Brakel)
Onderkelderd enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën. Combinatie baksteenarchitectuur en nieuwe zakelijkheid, mogelijk verbouwing van oudere kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73773 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Geraardsbergsestraat 34-36 (Brakel)
Twee aanpalende breedhuizen van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens repeterend schema, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73774 | Bouwkundig element

Stadswoning

Geraardsbergsestraat 38 (Brakel)
Witgeschilderd bakstenen breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen). Lijstgevel met mooie houten kroonlijst op modillons; sierankers; poort met I-latei en blind bovenvenster.


ID: 74037 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Geutelingenstraat 6 (Brakel)
Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning, opgericht circa 1870. Onderwijzerswoning met typerende bouwkenmerken uit midden de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Tegen de achtergevel van de onderwijzerswoning aanleunend schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ommuurde en geplaveide speelplaats. Achterin gelegen overdekte speelplaats onder zadeldak op ijzeren zuiltjes.


ID: 73776 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Groeneweg 3 (Brakel)
Semigesloten hoeve, met U-vormige aanleg, en café, met erftoegang aan Driestenbroekestraat. Gemoderniseerde bakstenen dienstgebouwen met pannen zadeldaken rondom gekasseid erf. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; bevat elementen die verwijzen naar vroegere woning in hout- en leembouw.


ID: 74091 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

Groenstraat 11-15, 15A (Brakel)
Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en bijbehorende onderwijsinstelling, voorheen "Kostschool St.-Franciscus van Assisi", sinds 1947-48 zogenaamd "Instituut Stella Matutina". Klooster als bijhuis van het moederklooster van de congregatie te Opbrakel opgericht in 1837 in een achterin gelegen molenaarswoning met stenen korenwindmolen. Minstens sinds 1850 bestaande bijbehorende kostschool. Nadien voortdurend uitgebreid, verbouwd en vernieuwd. Sinds eind jaren 1920 bezat het complex reeds grosso modo zijn huidige aanleg. Onder impuls van V. De Meyer, geestelijk directeur van 1945 tot 1980, vonden eind de jaren 1940 en in de jaren 1960 ingrijpende aanpassingen plaats.