Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 88522 | Bouwkundig element

Walhoeve

Langenaardstraat 11 (Waasmunster)
Diep achterin gelegen boerenhuis, in 1953 vervangen door een grote nieuwe woning naar ontwerp van architect A. Janssen. Exemplarisch voor de vele na de Tweede Wereldoorlog geëvolueerde hoevesites waar het traditionele boerenhuis in de jaren 1950 door een woning met villakarakter werd vervangen. Lang bakstenen bedrijfsgebouw met traditioneel voorkomen; wellicht al in 1946 herbouwde dwarsschuur met stallen en wagenhuis.


ID: 88704 | Bouwkundig element

Pontravehoeve

Neerstraat 2A (Waasmunster)
Na de afbraak van het kasteel omstreeks 1750 bleef het neerhof als Pontravehoeve aanvankelijk bewaard. Nu rest nog de lange toegangsdreef. Het huidige boerenhuis werd volgens het kadasterarchief in 1904 opgericht maar is intussen door renovatiewerken aangepast. Een gerecupereerde ruitvormige natuurstenen gevelsteen met gekroond wapenschild is als enige bouwrest van de heerlijke site bewaard.


ID: 88543 | Bouwkundig element

Hoeve

Nijverheidslaan 207 (Waasmunster)
Hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis van 1916; volgens bouwsporen in de achtergevel deels teruggaand op een ouder boerenhuis van één bouwlaag dat werd verhoogd en aangepast. Links aanpalende constructie van drie traveeën, wellicht opklimmend tot minstens begin 18de eeuw. Haaks op de straat ingeplante lange bedrijfsvleugel vermoedelijk 19de-eeuws.


ID: 88553 | Bouwkundig element

Pelgrimshoeve

Pelkemstraat 76 (Waasmunster)
Hoeve met links naast de lange gekasseide oprit een lange oude bedrijfsvleugel van verankerde en gewitte baksteen met gepikte plint. Omlijst gevelnisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in de blinde straatpuntgevel. Boerenhuis vervangen door alleenstaande woning naar ontwerp van architect Kamiel van Havermaet in 1941.


ID: 88554 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Potaardestraat 32 (Waasmunster)
Hoeve met laag boerenhuisje van één bouwlaag, drie traveeën tellend van slechts één kamer diep; binnenshuis gedateerd 1711 op haardbalk in de centrale kamer. Aan de straat gelegen bakstenen stallen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vervangen de vroegere houten stallen. Vrijstaand enkelvoudig bakhuisje ten noordwesten van de achtergevel van het boerenhuis.


ID: 88561 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Rodendries 55 (Waasmunster)
Baksteenbouw van zeven traveeën breed en één bouwlaag onder pannen zadeldak en met lagere achterbouw onder het deels opgetrokken en verlengd achterdakschild, daterend uit het midden van de 17de eeuw met verbouwingen in het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 88597 | Bouwkundig element

Hoeve

Ten Rijendreef 2 (Waasmunster)
Geïsoleerd liggende hoeve, teruggaand op het goed ten Riede en mogelijk op de oude hovenierswoning van de kasteelsite Ten Rijen. Erf met losse bebouwing aangegeven als campagne op de Ferrariskaart van 1771-1778, in de 19de eeuw met een gewijzigde aanleg in U-vorm; sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw verdwenen de meeste bijgebouwen.


ID: 88601 | Bouwkundig element

Hoeve Vierhuizenhof

Vierhuizenstraat 54 (Waasmunster)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen deels opklimmend tot 18de eeuw, onder meer aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Erf aan de straat afgesloten met gemengde haag van hulst en meidoorn en rood en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers met bolornament. Centraal op het erf ingeplante boerenwoning. Rechts opzij een omstreeks 1900 vernieuwd meerdelig bakhuis.


ID: 34348 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Dorp 11 (Wachtebeke)
Boerenwoning in deels omhaagde boomgaard. Woonhuis aan de straat van vijf traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 34360 | Bouwkundig element

Hoeve

Groenstraat 11 (Wachtebeke)
Boerderijtje achter omhaagde moestuin met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen. Woonhuis van drie traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak op achtererf.