Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 73994 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Heinestraat 3 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekig binnenerf aan de straatzijde afgesloten door muur met hek tegenover rij van zes linden aan de andere straatkant. In het derde kwart van de 19de eeuw tot stallen verbouwde vroegere woning met kelder. Paardenstal in linker travee.


ID: 74097 | Bouwkundig element

Gemeenteschoolhuis

Heksteelstraat 10 (Brakel)
Alleenstaand bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van circa 1870, met lijstgevel met sierankers en baksteenlijsten.


ID: 73995 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hellenhoek 1 (Brakel)
Hoeve voorheen met losse bestanddelen minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in het derde kwart van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast tot gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken en gekasseide rechthoekige binnenplaats met centrale mestvaalt en recent overbouwde mestput.


ID: 73934 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hemelrijk 12 (Brakel)
Grote hoeve van het gesloten type met onregelmatige vierhoekige binnenplaats. Bakstenen hoevegebouwen voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw met opvallend volume voor boerenburgerhuis en schuur; jongere bedrijfsgebouwen in de 20ste eeuw toegevoegd op achtererf. Toegangspoort met doorrit in lage L-vormige bedrijfsvleugel met stallen aan de straat.


ID: 73935 | Bouwkundig element

Hoeve

Hemelrijk 16 (Brakel)
Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen; vanaf 1873 molenaarshuis. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw; bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek links tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit. Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.


ID: 73781 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Herreweg 1 (Brakel)
Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, pannen) met vernieuwde kroonlijst.


ID: 73782 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Herreweg 3 (Brakel)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie schilddak (kunstleien). Huidige voorgevel van gele baksteen met rechts opvallend afgeronde erker.


ID: 73783 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Herreweg 43-47 (Brakel)
Drie aaneengebouwde boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).


ID: 74061 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Heyveld 2 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zijdelings aansluitend onbewoond bakstenen boerenhuis van zes traveeën met gewijzigde oude kern, minstens eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 74063 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Nieuwpoort

Heyveld 27 (Brakel)
Van de vrij omvangrijke gesloten hoeve met rechthoekige aanleg, zoals weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778, rest heden één van de korte vleugels loodrecht op de valleiwand tussen bos en Zwalmbeek. Langgerekte boerenwoning met nog herkenbaar spiegelbeeldschema van twee vroegere woningen van elk vier traveeën, onder zadeldak, wellicht uit de 17de tot de 18de eeuw.