Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 31252 | Bouwkundig element

Sint-Michielsgesticht

Duinkerkestraat 22, Sint-Annastraat 13, Werf 4-6 (Poperinge)
Bouw van het Sint-Michielsgesticht in 1765 - het oudste gedeelte van de hoofdvleugel - als huisvesting voor wezen, echter ook voorzieningen met betrekking tot zondagsonderwijs en kantonderricht. Gebouwencomplex met hoofdvleugel aan de Werf, aansluitend bij twee zijvleugels respectievelijk uitgevend in de Duinkerkestraat en de Sint-Annastraat.


ID: 31039 | Bouwkundig element

Gasthuis

Gasthuisplein 1, Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Oorspronkelijk fungeerde het pand als passantenliedengasthuis onder de leiding van kloosterzusters. Oudst bewaard gedeelte met grosso modo T-vormige plattegrond, omvattend een kapel met kloostergang, een sacristie en een voormalig reftergedeelte. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 17de eeuw, de 18de eeuw en de 20ste eeuw.


ID: 31045 | Bouwkundig element

Skindles Hotel

Gasthuisstraat 57, 57A-G (Poperinge)
Het 'Skindles Hotel', genoemd naar het gelijknamige hotel in Maidenhead aan de Theems, staat voor een Engelse officierenclub tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevestigd in het nu verdwenen hotel 'La Bourse du Houblon' ter hoogte van het huidige nummer 14. Het herenhuis werd generaties lang bewoond door de invloedrijke familie van Renynghe en fungeerde vanaf circa 1919 een tijdlang als hotel.


ID: 31203 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.


ID: 31211 | Bouwkundig element

Weeuwhof, huizen van caritatieve stichting

Sint-Annaplein 1-2, 5-6, 8-10, 11, 14-23, 25, Sint-Annastraat 5-7 (Poperinge)
Caritatieve stichting onder de bescherming van de Heilige Anna door kanunnik Proventier, verbonden aan het kapittel van Terwaan en Sint-Omaars, en aan het seminarie van Ieper. In 1769 voorzag hij de bouw van 12 huisjes voor arme weduwen en ongehuwde vrouwen. In 1782 volgde een uitbreiding met 9 huisjes geschonken door kanunnik Mazeman, en in 1848 tot 26 huisjes. Tot op heden behouden caritatief karakter.


ID: 2435 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius

Beerzelplein 1 (Putte)
Grosso modo georiënteerde, driebeukige, grondig vernieuwde, classicistische pseudo-kruisbasiliek met laatgotische westtoren.


ID: 2449 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Jan De Cordesstr. (Putte)
Laatclassicistische bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak van kunstleien, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 2244 | Bouwkundig element

Decanale en parochiale kerk Sint-Pieter

Kerkplein 2 (Puurs-Sint-Amands)
Imposante, vrijstaande, georiënteerde kerk van zandsteen onder leien bedaking, opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw, 17de en 18de eeuw.


ID: 2198 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Johannes en Amandus

Oppuursdorp (Puurs-Sint-Amands)
Vrijstaande, georiënteerde kerk omgeven door kerkpleintje met brede oprit en parkeergelegenheid.


ID: 2150 | Bouwkundig element

Classicistische dorpswoning

Oude Kerkstraat 10 (Puurs-Sint-Amands)
Onderkelderd rijhuisje van drie bouwlagen onder zadeldak, in classicistische stijl van de tweede helft van de 18de eeuw.