2040 resultaten
ID: 44090 | Bouwkundig element
Markt 50 (Langemark-Poelkapelle)
Centraal gelegen, georiënteerd bedehuis midden omhaagde grasperken, afgezet met linden. Heden driebeukige hallenkerk met westtoren in neo-baksteengotiek naar ontwerp van architect Thierry Nolf van 1921. Toren heropgebouwd volgens het algemeen geldend torenpatroon van de streek; spits enigszins afwijkend van de vooroorlogse leien bekroning met lichte welving en balustrade.
ID: 44093 | Bouwkundig element
O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
Neogotisch getinte wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, daterend van de jaren 1920. Rood bakstenen gebouwtje van één travee op rechthoekige plattegrond, onder overkragend zadeldak.
ID: 47669 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg 41, 41A (Lebbeke)
Oorspronkelijk burgerhuis in neogotische stijl gebouwd in 1896 en in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. Grote beboomde tuin met onder meer een Calvarie met levensgrote witgeschilderde beelden en een Lourdesgrot in kunstrustiek.
ID: 47786 | Bouwkundig element
Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.
ID: 88636 | Bouwkundig element
Laurierstraat (Lebbeke)
Nieuwe begraafplaats aangelegd naar ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Edouard Bouwens in 1889. Aan de westzijde vormt het 18de–eeuwse toegangshek en ijzeren afsluiting op lage muurtjes de begrenzing. Brede centrale hoofdlaan leidend naar een calvarieberg met imposant kerkhofkruis. Imposant monument van 1890 naar ontwerp van voornoemde architect.
ID: 47748 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwstraat (Lebbeke)
Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.
ID: 47747 | Bouwkundig element
Onze-Lieve-Vrouwstraat 1 (Lebbeke)
Opmerkelijk neogotisch gebouw dat met zijn voortrapgevel uitzag op het kerkhof. De ruime bakstenen constructie werd gebouwd in 1880 door de kerkfabriek van Lebbeke als privé-school op de plaats van een in 1858 gebouwd zondagsschooltje. De aanpalende woning in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 3 fungeerde oorspronkelijk als onderpastorie.
ID: 47751 | Bouwkundig element
Opwijksestraat (Lebbeke)
Neogotische kapel van één travee met driezijdige sluiting onder leien zadeldak, opgetrokken uit baksteen met sobere verwerking van arduin voor plint, dekstenen en bekronend kruis.
ID: 47754 | Bouwkundig / Landschappelijk element
P.F. De Naeyerstraat 8-10 (Lebbeke)
Het Hof ter Hulst is een oude site met walgracht van het tweeledige type met afzonderlijk omgracht opper- en neerhof. Sober neoclassicistisch landhuis, in 1890 uitgebreid met een vierkante toren. In 1883 wordt de kapel gebouwd. In 1897 volgt de bouw van een tuinpaviljoen en in 1898 een dienstgebouw met oranjerie, paardenstallen en speelzaal. In 1908 wordt de wintertuin aangebouwd en circa 1920 volgt de bouw van een conciërgewoning.
ID: 47763 | Bouwkundig element
Rooien (Lebbeke)
Neogotische eenbeukige wegkapel, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint, met voorpuntgevel op schouderstukken en bekronend ijzeren kruis met jaartal 1927.