Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1756 resultaten


ID: 18124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Eksaarde-dorp 102 (Lokeren)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie werd in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd in neoclassicistische stijl, ten westen van de kerk. Links en rechts van het hoofdvolume bevinden zich bakstenen bijgebouwen van vier traveeën en één bouwlaag onder een met pannen belegd zadeldak. Bij de pastorie hoort een tuin in landschappelijke stijl.


ID: 217079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa ter Beuken met park

Groendreef 8 (Lokeren)
De Villa is een kwalitatief en goed bewaard voorbeeld van een vrijstaande landelijke villa met omliggend park, gebouwd in 1914 naar ontwerp van de Gentse architect Prosper Alfred Buyck en rijkelijk ingericht onder begeleiding van de Brusselse decorateur-interieurarchitect G.F. Bage. De imposante villa is achterin gelegen in een afgesloten parkdomein in landschappelijke stijl, waarvan de aanleg van het park teruggaat tot de tweede helft van de 19de eeuw. In het park bevinden zich onder andere een betonnen brug in art-decostijl, gietijzeren bruggetjes, restanten van een ijskelder en een conciërgewoning.


ID: 83541 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilig-Hartparochie met tuin

Heiendestraat 4 (Lokeren)
Alleenstaand dubbelhuis gebouwd als pastorie in neotraditionele stijl uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster.


ID: 217111 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verloren Bos

Nijverheidstraat 17 (Lokeren)
Eclectisch landhuis en omgevend park met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales. Het eclectische landhuis sluit stilistisch aan bij de cottagestijl en vertoont eveneens invloeden van art nouveau, die voornamelijk in het interieur bewaard zijn.


ID: 134058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaashof met tuin

Beekstraat 42, Plas 25 (Londerzeel)
Het Kaashof is een in oorsprong omgracht, 17de-eeuws landhuis met hoeve. Het complex werd in 1865, 1883 en kort na 1937 verbouwd en uitgebreid. De grote tuin, toegankelijk via een inrijpoort met pijlers en hek, wordt onder meer gekenmerkt door monumentale zomereiken.


ID: 134057 | Landschappelijk element

Tuin van het Diepensteinkasteel

Diepensteyn 1 (Londerzeel)
In 1993-1995 gerestaureerd en gedeeltelijk gereconstrueerd waterkasteel met kasteelvleugel uit de 17de eeuw; kasteeldomein met recente, geslaagde evocatie van de 17de-eeuwse tuin- en omgevingsaanleg rond kasteel.


ID: 134055 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Torens

Drietorenstraat 41 (Londerzeel)
Neoclassicistisch kasteel met aanhorigheden gebouwd omstreeks 1786 op een oudere kasteelsite met kasteelmotte; kasteeldomein met één van de oudste 'Engelse' tuinen van België, oorspronkelijk 4,5 hectare; kunstmatige 'rivier' met een eilandje en architectonisch reliëf (heuveltjes); driezijdige piramide (tetraëder) boven ijskelder; bouw van een neotraditionele kapel in 1884 naar ontwerp van architect Henri Beyaert.


ID: 134056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groenhof

Groenhof 1-2, 3 (Londerzeel)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1760 in opdracht van baron Philippe de Vicq de Cumtich, verbouwd en uitgebreid door Charles de Peñaranda de Franchimont tussen 1890 en 1900 met bouw van nieuwe aanhorigheden en neogotische kapel in 1900; omgeven door park in landschappelijke stijl met een vijver, nagenoeg 2,5 hectare, aangelegd rond 1800 op een site van oude kasteelmotte.


ID: 303080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostertuin Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Binkomstraat, Dorpsstraat 18 (Lubbeek)
Kloostertuin aangelegd in landschappelijke stijl in 1905-1910, oorspronkelijk bijna 3 hectare, met vijver en grote Lourdesgrot. Bewaard bomenbestand in de kloostertuin en de tuin van de 'Villa Sainte-Rose', een woning van de aalmoezenier aan de Dorps­straat, die eveneens een kloostereigendom was.


ID: 42633 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Binkomstraat 12 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd in 1757 als classicistisch geïnspireerd, bak- en kalkstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak met ommuurd voorhof en poortgebouw met zadeldaktorentje geflankeerd door twee lage bijgebouwen; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare, met typische dualiteit: een vlak bij de pastorie aan­sluitend, rechthoekig gedeelte en een ­'landschappelijke' annex; restanten van oude beplanting (taxusrijen en knoteiken).