Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 91061 | Bouwkundig element

Kapel

Pereboomstraat (Kortemark)
Kapel rechts van erfoprit hoeve. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgericht in 1883 ter nagedachtenis van overleden ouders en familie (zie inscriptie). In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt de Pereboomstraat gebetonneerd. Wellicht is de kapel hierbij achteruit geplaatst. Rode baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Baksteenfries in gele baksteen onder dakoverstek. Houten spitsboogdeur met gietijzeren grille en monogram (dubbele M).


ID: 91256 | Bouwkundig element

Vrijstaande Mariakapel

Slommestraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, gebouwd in 1944 als dank voor bespaarde oorlogsellende tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie gedenkplaat in de kapel. De kapel toont echter een grote gelijkenis met de kapel aan de Gouden-Hoofdstraat van circa 1910.


ID: 91436 | Bouwkundig element

Mariakapel

Stadenstraat (Kortemark)
Mariakapel in 1873 herbouwd (zie jaarsteen en gedenksteen), bij de oprit naar de vrije meisjesschool. In 1873 hoorde de kapel bij het buitengoed van de familie Struyve (zie gedenksteen in de kapel). De volkse benaming is "kapel van de meisjesschool".


ID: 91307 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van   Fatima

Steenstraat (Kortemark)
Vrijstaande en toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Volgens het kadaster gebouwd in 1949 in opdracht van de familie Vandenberghe-Decaestecker.


ID: 91312 | Bouwkundig element

 Mariakapel

Steenstraat (Kortemark)
Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor onder meer de deur- en vensteromlijstingen, de plint en de horizontale lijst onder de dakrand. Zadeldak (grijze natuurleien) met ijzeren kruisbekroning. Tuitgevel met natuurstenen aanzetstukken. Spitsboogportaal, spitsboogvenster met glasraam in zijgevel.


ID: 91314 | Bouwkundig element

Mariakapel

Steenstraat (Kortemark)
Geelbakstenen volume onder een zadeldakje (zwarte mechanische pannen) afgewerkt met een baksteenfries onder de dakverstek en een ijzeren kruis op de nok. Boven de rondboogdeur, een driehoekige, witgepleisterde, beglaasde beeldnis met Mariabeeld in een omlijsting van grijsgesmoorde klompjes.


ID: 91105 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Torhoutstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel met neogotische inslag. Volgens literatuur zou de kapel gebouwd zijn op de uithoek van de eigendommen van de hoeve de "Proosdie", een hoeve die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien niet heropgebouwd werd. Volgens het kadaster is de kapel gebouwd in 1864, door de gemeente Kortemark. Herstelling in 1999.


ID: 91118 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel bij erftoegang van hoeve

Vijfhuishoekstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel bij erftoegang van hoeve, geflankeerd door erfpijlers en lindes. De kapel is gebouwd in 1942, zie steen in de vloer met inscriptie "1942 FAMILIE K. SAP". De oorsprong van de devotie is dat de hoeve gespaard bleef van oorlogsleed. Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Tuitgevel met kruisbekroning van blauwe hardsteen, rondboogportaal.


ID: 91324 | Bouwkundig element

Mariakapel opgericht in 1888

Vladslostraat (Kortemark)
Mariakapel opgericht in 1888. Ondergebracht in voorste deel van schuurtje. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met (recent hermetste) geelbakstenen trapgevel. Rondboogopening met daarboven een ruitvormige gedenkplaat in blauwe hardsteen met opschrift: "1888/ ONZE LIEVE VROUW VAN LOURDES BID VOOR ONS".


ID: 91449 | Bouwkundig element

Mariakapel

Vlaestraat (Kortemark)
Mariakapel, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen aan de erfoprit van de dieperin gelegen verbouwde hoeve, aan de rand van de naastgelegen akker.