Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 26430 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme met tuin

Veerstraat 62 (Gent)
Kasteeltje van Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme, in aangelegde tuin afgesloten met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, en aan de achterkant uitziend op de oude Leie. Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), daterend van 1846.


ID: 18744 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Eike

Veeweg 9-11 (Gent)
Kasteel "Ter Eike". Eclectisch getint kasteel met rechthoekige plattegrond, gesitueerd in park, omringd door eiken en met voorgevel uitziend op lager gelegen vijver. Onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen met plat dak, volgens kadastergegevens van 1876, met recent toegevoegde omlopende blinde bakstenen attiek.


ID: 300889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Woning Burssens met museum

Verschansingsstraat 6 (Gent)
De woning van Amaat Burssens is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1955 naar ontwerp van Burssens’ schoonzoon, de Gentse architect Daniël Craet, die gelijktijdig op het aanpalende perceel zijn eigen woning bouwde. Volgens een aanvraag van 1959 werd een klein museum toegevoegd achteraan in de tuin, eveneens ontworpen door Craet.


ID: 26223 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Veuren

Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.


ID: 306579 | Bouwkundig element

Villa

Victor Braeckmanlaan 164 (Gent)
Deze villa werd in 1937 in modernistische stijl ontworpen door architect Luc d'Haeseleer, in opdracht van Robertus Van der Stijlen. De vrijstaande woning werd gebouwd in het minder dichtbebouwde deel van de Victor Braeckmanlaan, verwijderd van de aaneengesloten interbellumbebouwing.


ID: 26834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Visitatiestraat 7, 7A (Gent)
Alleenstaande pastorie, met voortuin en fraai ijzeren toegangshek tussen vernieuwde bakstenen hekpijlers. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in 1855-1856 naar ontwerp van architect Poelman. Aansluitende tuin naast en achter de woning.


ID: 19926 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuinpaviljoen

Visserij 152-153 (Gent)
Sterk verbouwd negentiende-eeuws enkelhuis, van oorspronkelijk twee bouwlagen en vier traveeën.,met een voorgevel met parement van geglazuurde baksteen. Uitgestrekte en fraai aangelegde tuin met aan de Scheldeoever een achtkantig gecementeerd tuinpaviljoen met neogotische inslag en uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 19963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.


ID: 127247 | Bouwkundig element

Centrum Vogelenzang

Vogelenzangpark 9-16, 17 (Gent)
Typisch voorbeeld van een naoorlogs sociaal huisvestingsproject, bestaande uit een complex met bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, opgericht door de Stad Gent in 1961, zoals vermeld op de herdenkingssteen op het ontspanningscentrum.