Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 89230 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Knesselarestraat 9 (Beernem)
Halfvrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd circa 1930. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen gemansardeerd zadeldak.


ID: 304608 | Landschappelijk element

Langedreef

Langedreef (Beernem)
De Langedreef is een van de belangrijkste noord-zuid-gerichte assen die het Beverhoutsveld doorsnijden. Deze kaarsrechte dreef heeft een aanzet met kasseien maar is grotendeels half verhard met een grindlaag. De dreef leidt tussen weilanden en akkers en geeft open zichten op de omgeving die gedomineerd wordt door uitgestrekte landbouwpercelen afgewisseld met enkele geïsoleerde boerderijen en meerdere bomenrijen. De Langedreef zelf is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren, met deels jonge inboeten. Voorbij het kruispunt met de Beekstraat wordt de dreef gekenmerkt door een jonge wegbeplanting van geschrankte opgaande eiken, aangeplant als Geboortebos in 2003. Het einde van de half verharde dreef is deels versterkt met kasseien en opnieuw langs weerszijden beplant met populier.


ID: 89390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Winkelhof

Langendonkstraat 17 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel met korte toegangsdreef en bijhorende boomgaard. Behouden hekpijlers met imposante topbekroning. Witbeschilderde baksteen in combinatie met zwarte plint. Smeedijzeren hekwerk. De hoeve werd vermoedelijk opgetrokken tussen 1778 en 1810.


ID: 89391 | Bouwkundig element

Hoeve

Langendonkstraat 18 (Beernem)
Hoeve ingeplant op een hoekperceel, oorspronkelijk met bijhorende boomgaard. De erftoegang bestaat uit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Boerenhuis van vier traveeën waarvan één opkamertravee en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 89402 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kooldreef

Lattenklieversstraat (Beernem)
Lange eikendreef met recht tracé vertrekkend van het zogenaamde "Pelderijn" naar het kasteel de Lanier. Vanouds de verbindingsweg tussen kasteel en dorp.


ID: 89395 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Lattenklieversstraat 14-16 (Beernem)
Twee breedhuizen op een hoogte gelegen en fasegewijs tot stand gekomen: de woningen staan reeds weergeven op het primitief kadasterplan van 1829 als onderdeel van een grotere woning met bijhorend gebouw.


ID: 89396 | Bouwkundig element

Brouwerij Langouche

Lattenklieversstraat 20 (Beernem)
Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Woonhuis: oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij.


ID: 89397 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Lattenklieversstraat 27 (Beernem)
Lage woning, volgens het kadaster in 1840 volledig herbouwd: oorspronkelijk als driewoonst met een extra volume aan de oostzijde. Heden eengezinswoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel voorzien van gecementeerde plint.


ID: 89398 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lattenklieversstraat 29 (Beernem)
Huis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1813. Verankerde bakstenen lijstgevel afgewerkt met sierpleisterwerk en wit/grijze beschildering. Het parement is voorzien van imitatievoegen en een plint in pseudobreuksteen en -bossage. Hoek met beeldnis ingevuld door beeld Maria met Kind.


ID: 89400 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Lattenklieversstraat 33-35 (Beernem)
Twee lage woningen staan reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829 als een eenheid met nummer 37. Het huidige uitzicht dateert waarschijnlijk van de verbouwing in 1934.