Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 127227 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Stevens-Woluwe

Sint-Stefaansstraat (Zaventem)
De begraafplaats werd in 1895 aangelegd ten noorden van de kerk, net buiten het dorpscentrum, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk.


ID: 209871 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Loppem

Dorp (Zedelgem)
Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote". Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.


ID: 209578 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg. De begraafplaats is hier ontstaan na het verbod in 1917 van de Duitse bezetter om rond de kerk te begraven. De gemeente koopt na de Eerste Wereldoorlog de grond aan, het oude kerkhof verdwijnt in de tweede helft van de jaren 1930. In opdracht van de gemeente Zedelgem maakt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Wille landschaps- & begraafplaatsarchitectuur samen met het studiebureau Plantec uit Oostende in 2007 een ontwerp voor herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met haagbeuken. Rechts van de ingang staat een sober ontvangstgebouw met witbepleisterde muren onder plat dak. Aan de voorgevel een stichtingsplaat en eenvoudige zitbank. Een centraal geasfalteerd pad leidt naar een calvariekruis. Recente uitbreiding links met bekiezeld pad met berceau- en haag (haagbeuk). Achteraan bevindt zich in de beide hoeken een columbarium.


ID: 209337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Laurentius en omgeving

Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. Rondom het kerkhof staat een rij gekandelaarde leilindes.


ID: 209368 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Laurentius

Loppemsestraat (Zedelgem)
Achterin gelegen en toegankelijk via een asfaltweg uitgevend op een rotonde met roze klinkers en centraal een cirkelvormig grasveldje waarop enkele natuursteenblokken. Een eerste aanleg volgens traditionele planindeling met centrale as dateert van 1971. In 2002 wordt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Buro Wille landschaps & begraafplaatsarchitectuur uitgenodigd om een plan op te stellen voor de opfrissing van het bestaande en de aanleg van een nieuw gedeelte. Het eerste en oudste deel is aangelegd volgens het traditioneel stramien met grindpaden, waarlangs de graven. Links van het centrale pad een oorlogskerkhof met centraal een monument van Willem Vermandere. Het centrale pad geeft uit op een rond plein met in het midden een fontein. Achteraan op het terrein een kruisbeeld op een ruw gehouwen stuk witte natuursteen en golvende urnenheuvels. Het colombarium ligt aan de noordzijde. Ernaast, als onderdeel van het ontwerp van Ada Wille, een meditatieve ruimte.


ID: 210135 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Veldegem

Steenovenstraat (Zedelgem)
Begraafplaats van Veldegem op rechthoekige plattegrond, aangelegd in 1972 wanneer de graven rond de kerk van Veldegem worden verwijderd en het kerkhof wordt bekleed met een gazon. Centraal klinkerpad, afgeboord met kegelvormig geschoren haagbeuken, leidt naar een Calvarie met een kruis gehouwen uit een ruwe blok blauwe hardsteen. In het voorste deel van de begraafplaats liggen rechts de kindergraven en een militair kerkhof. Links van het centrale pad bevinden zich een ossuarium met een beeld van Christus met de doornenkroon en het columbarium. Enkele grafmonumenten in art deco.


ID: 209433 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Elooi

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Begraafplaats Sint-Elooi bij de Sint-Elooisparochie. Gelegen op het einde van de Stijn Streuvelsstraat en aan de zuidzijde palend aan de Hoge Vautestraat. De aanleg dateert van na 1948. Begraafplaats op rechthoekige plattegrond, afgezoomd met gemengde hagen (haagbeuk, laurier, taxus). Symmetrische aanleg met gravenrijen langs grintpaden. Centraal, breed pad leidend naar een calvariekruis bestaande uit een ruw gehouwen steen met bekronend kruis en op bakstenen sokkel. Vóór het kruis vier gelijke graven van de familie Claeys. Calvarie tevens dienend als oorlogsmonument in relatie met de achterliggende graven van gesneuvelde soldaten. Links van het centrale pad staat de neogotische, blauwhardstenen grafkapel van de familie Claeys. Voorts nog enkele graven in art-decostijl.


ID: 84185 | Bouwkundig element

Kerkhof van Sint-Jozef en Sint-Antoniusparochie

Heikant (Zele)
Op 25 december 1859 vroeg de pastoor aan de kerkfabriek van Sint-Ludgerus toelating om een hulpkerkhof op te richten op de geschonken grond achter de parochiekerk en pastorie. Het kleine kerkhof, amper 515 m² groot, werd op 5 februari 1860 gewijd door pastoor Van Oosthuyze. Tot 1925 was het kerkhof eigendom van de kerkfabriek, van dan af behoort het toe aan de gemeente.


ID: 84033 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Huivelde (Zele)
Moderne gotische kerk in strakke baksteenbouw, ingeplant op een beboomd perceel met achterliggend kerkhof, en gebouwd naar ontwerp van architect G. Van Meel van 1938-1939; door oorlogsomstandigheden werd de bouw pas voltooid in 1947; binnenafwerking en stoffering in de jaren 1950.


ID: 84197 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen

Kerkhofstraat (Zele)
Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen, horende bij de Heilig Hartparochie die bij Koninklijk Besluit van 6 november 1896 als parochie werd erkend. Begraafplaats links vergroot en in april 1991 voorzien van een columbarium en strooiweide.