Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 91261 | Bouwkundig element

Vrijstaande Mariakapel

Vrijbosstraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, bij erftoegang van verbouwde hoeve vermoedelijk daterend uit de jaren 1920. Bepleisterde en witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldakje (grijze en rode mechanische pannen). Korfbogige deuropening met blauwbeschilderde vleugeldeur.


ID: 91456 | Bouwkundig element

Kapel op het gehucht Zarren-Linde

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Kapel op het gehucht "Zarren-Linde", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Ze werd circa 1875 gebouwd door de weduwe van de Zarrense brouwer Schottey-Defubure, tevens eigenares van de achterliggende tweewoonst. Volgens literatuur zou de oorsprong van de devotie liggen in een belofte uit te voeren na genezing.


ID: 91463 | Bouwkundig element

Mariakapel

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij verbouwde, achteringelegen hoeve. De kapel dateert van na de Eerste Wereldoorlog (circa 1920), en is volgens de literatuur gebouwd als dank voor het feit dat de hoeve onbeschadigd uit de oorlog kwam (belofte 1917). Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Eenvoudige gevel met rondboogportaal, topstuk met ijzeren kruisbekroning.


ID: 91465 | Bouwkundig element

Mariakapel bij de Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij de "Couchezmolen" en de molenaarshoeve. De kapel is bereikbaar via brug over de gracht. Geelbakstenen kapel, als dusdanig niet aangeduid op historische en actuele kadasterplannen. De geelbakstenen opbouw van de kapel laat vermoeden dat ze dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.


ID: 91352 | Bouwkundig element

Kapel van 1898

Zarrenstraat (Kortemark)
Kapel van 1898, opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Sterk begroeid met klimop. Kapel op rechthoekige plattegrond. Gecementeerde baksteenbouw onder zadeldak; eveneens gecementeerde plint. Naar verluidt twee mijtervormige vensters in de zijgevels. Spitsboogportaal met geprononceerde en gecementeerde omlijsting; deels betraliede vleugelpoort.


ID: 43341 | Bouwkundig element

Kapel van de Verlosser

Dorpsstraat (Kortenaken)
Kleine barokke constructie op een octogonale plattegrond, opgetrokken uit bak- en zandsteen en afgedekt met een gebogen piramidale bedaking uitlopend op een kleine peerspits, uit 1692-1699.


ID: 302591 | Bouwkundig element

Villa La Chênaie en domein Eikelenhof

Colombastraat 1 (Kortenberg)
Villa met bijgebouwen in U-vorm in Italianiserende stijl naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park met indrukwekkende bomen. Het pand met bewaarde interieurelementen werd volgens de kadastrale staat gebouwd in 1843 en gepubliceerd in Cluysenaars boek Maisons de campagnes.


ID: 32293 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Bissemstraat (Kortessem)
Bakstenen gebouw van één travee met vlakke sluiting, onder zadeldak met overstek aan voorgevelzijde, opgevangen door houten kraagstukken; opgetrokken in 1918


ID: 32250 | Bouwkundig element

Mersenhovenkapel en kruis

Bredeweg (Kortessem)
Bakstenen gebouwtje van één rechte travee onder zadeldak met houten dakruiter.


ID: 32456 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Banneuxkapel

Bronstraat (Kortessem)
De huidige bakstenen dateert van 1936. In 1959 werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux er ondergebracht, waarnaar de kapel sindsdien is genoemd.