Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 83751 | Bouwkundig element

Hoeve De Hertogh

Klein-Heidestraat 28A-E (Boutersem)
Goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838. Het boerenburgerhuis bakent samen met de poort het erf af aan de straatzijde.


ID: 41600 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve van 1776

Klein-Heidestraat 47 (Boutersem)
Gesloten hoeve op de voorgevel gedateerd 1776 door middel van muurankers. Voorheen eigendom der zwarte zusters(?).


ID: 41584 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Leuvensesteenweg 431 (Boutersem)
Kleine bakstenen hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 41603 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Willebringsestraat 52 (Boutersem)
Kleine hoeve van het langgeveltype waarvan sommige gedeelten in leem- en vakwerkbouw nog behouden bleven; latere herstellingen (baksteen).


ID: 135247 | Landschappelijk geheel

Rovorst en Kanakkendries

Elst, Nederbrakel, Opbrakel, Zegelsem (Brakel), Schorisse (Maarkedal)
Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Dit gebied omvat de bronhoofden van drie parallel lopende zijbeken van de Zwalm, de Vaanbuikbeek, de Roosmeersbeek en de Slijpkotbeek. Tussen de valleitjes, die west-oostwaarts georiënteerd zijn, liggen hoge kouters van waar men een weids uitzicht heeft op een landschap met houtkanten en perceeslrandbegroeiing. In de buurt van de erven komen kaphagen voor met een erg kleine plantafstand. In de diepere delen van de valleien liggen unieke bronbossen met een waardevolle bronbosflora. Het indrukwekkende halfgesloten hoevecomplex van het Hof te Wolfskerke gaat terug tot de 12de eeuw en ligt ingeplant op een heuvelkam, omgeven door landbouwgronden. Het Mullenkasteel werd later gebouwd als eclectische woning bij de hoeve.


ID: 135218 | Landschappelijk geheel

Brakelbos met Hof ten Bossche en vallei van de Sassegembeek

Opbrakel (Brakel)
Het Brakelbos is een 18de-eeuws boscomplex van vooral beuk als hooghout en gekenmerkt door rechte exploitatiewegen. Ten oosten daarvan loopt de Sassegembeek met hoofdzakelijk regelmatige, kleine percelen meers met perceelsrandbegroeiing. Het Brakelbos ligt op een getuigenheuvel uit het Diestiaan en langs de valleiwanden zijn er verschillende tertiaire ontsluitingen van klei en zand. Er zijn sporen van zavelputten en ijzerzandsteenwinning. De heuvels tellen verschillende bronbossen met bronamfitheaters die de talrijke beekjes voeden waaronder de Sassegembeek-Molenbeek. De vierkantshoeve Hof ten Bossche en het Hof te Fransbeke aan de rand van het bos zijn twee historische ontginningshoeven van de middeleeuwse heerlijkheid Opbrakel.


ID: 74084 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bieststraat 44 (Brakel)
Hoeve met losse bestanddelen, schuin gelegen tegenover Hoogkouterstraat; kruispunt tevens gemarkeerd door vijf geknotte linden waarvan twee aan gekasseid voorerf. Boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw; loodrecht aanleunende bedrijfsgebouwen opgericht in L-vorm en in de achterliggende boomgaard, bakstenen bakhuis.


ID: 74087 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekendries 28 (Brakel)
Gesloten vierkante hoeve naast kerkwegel Marijke, met boomgaard ten noorden en ten oosten en omringend bijhorend weiland. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, voornamelijk aanpassing en uitbreiding van 1890, naar verluidt na brand van een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; sommige bedrijfsgebouwen nog vervangen in de jaren 1950.


ID: 74089 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeke 9 (Brakel)
Gesloten hoeve Bombeke volgens de Ferrariskaart van 1771-1778. Huidige bakstenen bedrijfsgebouwen onder aaneensluitende pannen zadeldaken, voorzien van toegangspoort met doorrit midden aan de straat, merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verharde binnenplaats met achterin breedhuis grotendeels met twee bouwlagen, naar verluidt gebouwd in 1933 op de plaats van het oude boerenhuis. Ten westen, kapelletje op erfhoek naast toegangshek en onder linde aan de straat, opgericht in 1933.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.