Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 8243 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostdorpstraat (Erpe-Mere)
Bij oudere semi-gesloten hoeve werd begin 20ste eeuw, in noordelijke hoek, in het verlengde van de bestaande bedrijfsgebouwen de zogenaamde "Melkerij St-Jozef" - zie geschilderd gevelopschrift - bijgebouwd, met nok loodrecht op de straat.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 8227 | Bouwkundig element

Azijnfabriek

Oudenaardsesteenweg 127 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis, dat de vijf eerste traveeën van een constructie met een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) inneemt; beluikte rechthoekige vensters met hardstenen dorpels; rechte muurankers tussen de traveeën en boven de deur. De zesde travee wordt ingenomen door een zware poort met houten latei, waarop nog de tekst "Azynleggery".


ID: 8276 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek

Prinsdaal (Erpe-Mere)
Watermolen op de Molenbeek met ijzeren scheprand en sluis uit de 19de eeuw. De oorspronkelijke molen is volledig ingebouwd in een recent complex.


ID: 8246 | Bouwkundig element

Watermolen Ratmolen

Ratmolenstraat 42 (Erpe-Mere)
Goed bewaarde bovenslagmolen bij de Molenbeek met sluis en ijzeren scheprad. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint, oudere kern uit de 18de eeuw. Korfboogdeurtje met zandstenen lijst met negblokken. Ten westen, molenaarswoning van anderhalve verdieping en vijf traveeën onder zadeldak, van 1823 volgens de eigenaar.


ID: 8303 | Bouwkundig element

Watermolen

Ruststraat 10 (Erpe-Mere)
Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.


ID: 8244 | Bouwkundig element

Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


ID: 8245 | Bouwkundig element

Watermolen Ten Broeck

Wilgendries 4 (Erpe-Mere)
Bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, reeds vermeld in 1571. Molen van één bouwlaag en twee traveeën onder steil zadeldak, uit de 19de eeuw met oudere kern. Molenaarswoning in het verlengde van de molen; dubbelhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 135001 | Landschappelijk geheel

De Nol

Essen (Essen), Kalmthout (Kalmthout)
In het gevarieerde gebied De Nol werd van de 14de tot de 18de eeuw turf gewonnen. Enkele grachten en beken zijn daar nog een overblijfsel van: ze waren vroeger in gebruik als turfvaart, om de turf af te voeren. Het ven van De Nol bleef na de ontginning van het veen als plas over. Het ven heeft een hoge natuurwaarde.


ID: 13006 | Bouwkundig element

Romp van Molen van Hoek

Bergsebaan 23 (Essen)
De Molen van Hoek is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht tussen 1775 en 1827.