Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2942 resultaten


ID: 43610 | Bouwkundig element

Koningshoeve

Horebeekstraat 3-5 (Holsbeek)
Middelgrote hoeve bestaande uit afzonderlijke gebouwen rondom het rechthoekige erf. Omheiningsmuur met duiventoren bekroond met windwijzer gedateerd 1834.


ID: 303042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin van de Sint-Pietersparochie

Pastoriedreef 10 (Holsbeek)
In 1690 gebouwde pastorie met stenen brug en een poortgebouw van circa 1694 met een duiventil omgeven door omwalde tuin, 70 are, oeverbeplanting met oude knoteiken op de buitenzijde van de ringgracht.


ID: 303040 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Lambertusparochie

St.-Lambertusstraat 13 (Holsbeek)
Pastorie gebouwd als dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl aan het begin van de 18de eeuw (1707 volgens de muurankers), gelegen in ommuurde pastorietuin met tweeledige indeling van 63 are; op enkele oude bomen en een beplantingsheuveltje na zijn alle aanlegdetails verdwenen; heraanleg in 1999.


ID: 50902 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Amersveldestraat (Hooglede)
Noord-zuid-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862, omgeven door het kerkhof, aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen. Sint-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. Sint-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 50980 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.


ID: 50981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Gitsbergstraat 11 (Hooglede)
Pastorie van 1854, in oktober 1918 door Duitsers in brand gestoken; enkel de ruwbouw blijft behouden. Hersteld naar ontwerp van A. De Pauw (Brugge) van 1920. Aansluitende tuin.


ID: 50982 | Bouwkundig element

Moederklooster der zusters Sint-Vincentius à Paulo

Gitsbergstraat 17 (Hooglede)
Moederklooster van de congregatie der zusters van Sint-Vincentius à Paulo, opgetrokken in 1879. Na beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog vernieuwd in 1933 met behoud van een aantal oudere elementen. Klooster bestaande uit twee vleugels parallel aan de straat verbonden door twee haakse volumes. Kapel op kruisvormige plattegrond. Tuinmuur verfraaid met trapgeveltjes met heiligenbeelden. Statie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. Lourdesgrot.


ID: 50938 | Bouwkundig element

Herenhuis

Ieperstraat 51 (Hooglede)
Vrijstaand herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw omgeven door tuin met links tuinmuur.


ID: 50934 | Bouwkundig element

Herenhuis

Ieperstraat 7 (Hooglede)
Herenhuis van 1872. Ter hoogte van landweg, hoge tuinmuur met paneelversiering. Tuin met drieledige terrasaanleg voorzien van grasperk in het midden verbonden door brug uit de jaren 1920 met omhaagde moestuin beneden, laatst genoemde afgesloten door vijf rode beuken.