Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 89409 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lattenklieversstraat 96 (Beernem)
Vrijstaand breedhuis op omhaagd en omheind perceel, daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder een gemansardeerd pannen zadeldak met drie dakkapellen voorzien van klauwstukken.


ID: 89037 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.


ID: 89036 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Legeweg 9 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw volgens kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 304619 | Landschappelijk element

Lekkerdreef

Lekkerdreef (Beernem)
Waar in het gehucht Lekkerhoek de hoofdweg een scherpe bocht maakt, leidt een loodrechte dreef oostwaarts. De dreef loopt parallel met de Beekstraat, de hoofdweg naar Oedelem. De Lekkerdreef is een smalle, half verharde weg die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren en jonge inboeten van eik. De dreef loopt dwars over het Beverhoutsveld en biedt open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de verschillende dreven die worden gekruist. Voorbij het kruispunt met de Langedreef gaat de grindlaag over in kasseien en vervolgt de dreef als een gekasseide weg tot aan de Beverhoutsveldstraat. Oorspronkelijk leidde de dreef van in het gehucht Lekkerhoek tot aan een hoeve aan de rand van het nieuw ontgonnen veldgebied. Vandaag rest hier nog een klein bijgebouw als herinnering aan de historische bewoning.


ID: 89038 | Bouwkundig element

Hoeve Het Lijsterhof

Lijsterhoek 16 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verhard erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw. De geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd is gedeeltelijk ingestort.. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.


ID: 89271 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

M. Matthysstraat 1 (Beernem)
Samenstel van breedhuizen, enerzijds van twee bouwlagen en anderzijds van één en een halve bouwlaag. Laatstgenoemde vormde oorspronkelijk één woning met nummer 2. Volumes staan reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.


ID: 89272 | Bouwkundig element

Dorpswoning

M. Matthysstraat 2 (Beernem)
Huis, oorspronkelijk één geheel vormend met het buurpand nummer 1.


ID: 89273 | Bouwkundig element

Dorpswoning

M. Matthysstraat 3 (Beernem)
Sterk symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster wordt in 1839 op een braakliggend terrein een woning opgetrokken. Het huidige uitzicht dateert volgens het kadaster van 1933.


ID: 89274 | Bouwkundig element

Dorpswoning

M. Matthysstraat 4 (Beernem)
Halfvrijstaande woning van vier traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1928. Als risaliet uitgewerkte linkertravee met drielicht op de verdieping en dakvenster met typische geometrische vormgeving.


ID: 89275 | Bouwkundig element

Dorpswoning

M. Matthysstraat 5 (Beernem)
Halfvrijstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen. Volgens het kadaster gebouwd in 1871. "HIER BELEEFDE/ KUNSTSCHILDER/ JULIEN CREYTENS/ (1897-1972)/ ZIJN JEUGDJAREN" volgens porseleinen gevelsteen.