Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 89269 | Bouwkundig element

Huis Raes

Markt 17 (Beernem)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag. Huidig volume volgens het kadaster gebouwd in 1854.


ID: 89262 | Bouwkundig element

Dorpswoning en herberg

Markt 6 (Beernem)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster herbouwd in 1906. Heden beschilderde bakstenen lijstgevel met sierankers en verbouwde begane grond.


ID: 89263 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij De Zwaan

Markt 9 (Beernem)
Op een foto van circa 1900 afgebeeld als een éénlagig gebouw in baksteen gecombineerd met natuurstenen of gepleisterde speklagen. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel boven een arduinen plint. Lijstgevel opgesmukt met sierankers en tegeltableaus met bloemmotieven. Centraal op de verdieping houten erker rustend op rijk gesculpteerde natuurstenen modillons. Deur met behouden schrijnwerk.


ID: 89041 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhof

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 89042 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mexicostraat 3 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype volgens jaarsteen te dateren 1866. Het erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan overhoeks geplaatste hekkenpijlers met driehoekige bekroning. Ten oosten van het heraangelegd erf een boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Geïntegreerde stal en schuur onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan de eindgevel voorzien is van aanvliegopeningen voor duiven.


ID: 304614 | Landschappelijk element

Meyersdreef

Meyersdreef (Beernem)
De Meyersdreef is een kaarsrechte half verharde dreef die de Gevaertsdreef verbindt met de Boerenweg. Deze dreef kruist hierbij het Beverhoutsveld en loodrecht de centrale Torredreef. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij opgaande populieren. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de overige dreven in de omgeving. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Meyersdreef vormt een verbinding tussen twee van de oudste hoofdwegen in dit gebied.


ID: 89043 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Miseriestraat 3 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning met later toegevoegde, geïntegreerde stalling. Volgens het kadaster gebouwd in 1903.


ID: 89045 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molenstraat 2 (Beernem)
Kleine hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een groot onverhard perceel. Volgens het kadaster dateert het gebouwenbestand van 1927.


ID: 89279 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

N. Fonteynestraat 18 (Beernem)
Kleine boerenarbeiderswoning bestaande uit een woonhuis en bijhorende nutsgebouwen. Woonhuis en bijhorend landgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1907.


ID: 304635 | Landschappelijk element

Nieuw-Heetdreef

Nieuw Heetdreef (Beernem)
Parallel met de Bootsdreef loopt een tweede kaarsrechte dreef van op de Veldkapellestraat naar het noordwesten. Het betreft een onverharde grassige dreef die tussen percelen akker- en weiland leidt tot aan de samenkomst van de Hoofdsloot met de Groenstraatbeek. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met zeer veel inboeting van eik. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.