Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 89292 | Bouwkundig element

Samenstel van twee dorpswoningen

Oudezakstraat 32 (Beernem)
Samenstel bestaande uit twee woningen gebouwd volgens een repeterend schema van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1869. Bepleisterde en beschilderde verankerde baksteenbouw met een donkere plint. Bij rechtse woning een herdenkingsplaat met opschrift.


ID: 89052 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Parkstraat 69 (Beernem)
Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen: woonhuis, vrijstaande dwarsschuur en bakhuis gebouwd in 1862 na afbraak van een ouder woonhuis. Bouw van twee kleine erfgebouwen in 1879. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Vrijstaande imposante schuur, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels.


ID: 304634 | Landschappelijk element

Peendreef

Peendreef (Beernem)
Tegenover een grote boerderij aan de Beverhoutstraat vlakbij de Beverhoutsveldkapel leidt een loodrechte dreef naar het Beverhoutsveld. De Peendreef is een onverharde dreef die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande eiken. De dreef kruist drie overige dreven en na de kruising met de Bootsdreef verandert de dreefbeplanting in rijen opgaande populieren met jonge inboeten van eik. De dreef is hier half verhard met grind en eindigt bij de Groenstraatbeek die afgeleid werd in functie van de watertoevoer voor de grachten bij de Praathoeve. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 89293 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Pinstraat 2 (Beernem)
Woonhuis met bijhorend landgebouw reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Beide worden volgens het kadaster vergroot in 1954. Boerenhuis van vijf traveeën en een bouwlaag onder asymmetrisch pannen zadeldak. Vrijstaand tweeledig bakhuisje.


ID: 89294 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Potterstraat (Beernem)
Boerenarbeiderswoning van vier traveeën + geïntegreerde stalvleugel van drie traveeën onder doorlopend pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1910.


ID: 89295 | Bouwkundig element

Hoeve De Potterie

Praatstraat 2-3 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een lange onverharde dreef afgezoomd met eiken. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd verhard erf. Grondig verbouwde 19de-eeuwse volumes en nieuw woonhuis.


ID: 89296 | Bouwkundig element

Hoeve

Praatstraat 4 (Beernem)
Hoeve parallel aan de straat gebouwd bestaande uit een woonhuis en een nutsgebouw aan de straat gelegen. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 is hier een tweewoonst opgetekend. Volgens kadastergegevens geheel herbouwd in 1935, vermoedelijk is toen enkel het woonhuis herbouwd en bleven de nutsgebouwen behouden.


ID: 89297 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Montifaut

Praatstraat 8-9 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde weg. Volgens historische bronnen zou de hoeve oorspronkelijk eigendom zijn geweest van het klooster van de wilhelmieten te Brugge. Volgens het kadaster werd de achterbouw van het woonhuis afgebroken in 1878. Tegelijk werd de schuur afgebroken en werd op dezelfde plaats een veel ruimer volume opgetrokken. Hierin werd in 1895 aan de noordkant een woonhuis ingericht. Aan de erftoegang aanwezigheid van een kapel.


ID: 89057 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus

Reigerlostraat 10 (Beernem)
Historisch gegroeid gebouwencomplex ingeplant op een domein van 62 hectare groot. Elk paviljoen heeft een eigen tuin en de meeste werden in hun oorspronkelijke staat bewaard. Bijhorend domeinbos van 8 ha groot voorzien van een visvijver en een kleinveeboerderij.


ID: 89012 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Reigerlostraat 14A (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning oorspronkelijk met een bijhorend bakhuisje gelegen langs de Reigerlostraat. Beide staan opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 samen met een achterliggend landgebouw. Boerenarbeiderswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Bakhuisje is gesloopt.