Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 73984 | Bouwkundig element

Hoeve

Terbeken 4 (Brakel)
Voormalige hoeve met grotendeels verharde (gebetonneerde) binnenplaats; brede toegang met ijzeren hek aan zware overhoekse bakstenen hekpijlers afgedekt door hardstenen dekplaat met bolornament.


ID: 73987 | Bouwkundig element

Watermolen Terkleppe

Terkleppe 10 (Brakel)
Vroegere maalderij met rechts aanpalend molenaarswoning. Elektrisch aangedreven maalderij in werking tot circa 1975. Samen met loodrecht achter aansluitende vroegere bedrijfsgebouwen van bijhorend hoevetje, voornamelijk in de jaren 1980 ingrijpend aangepast tot huidige vrij riante landelijke woning. In de ruime bijhorende tuin naast de Kleppebeek, werd één van de twee vroegere spaarvijvers opnieuw aangelegd.


ID: 73986 | Bouwkundig element

Hoeve

Terkleppe 8 (Brakel)
Voormalige hoeve met semigesloten aanleg. Bakstenen hoevegebouwen merendeels uit de 18de eeuw, rondom erf met midden aan de straatzijde en tegenover het achterin gelegen boerenhuis een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers. Ten westen van boerenwoning, vroeger bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen. Koortskapelletje, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, achterin gelegen op achtererfhoek van nummer 8 naast de oever van de Kleppebeek.


ID: 74053 | Bouwkundig element

Hof te Walle

Terwalle 13 (Brakel)
Achterin gelegen grote semigesloten hoeve met toegangsweg ten noorden en naar verluidt voorheen omgracht, in oorsprong minstens opklimmend tot de 18de eeuw, volledig herbouwd circa 1870.


ID: 308550 | Bouwkundig element

Hoeve met bakhuis

Trimpont 14 (Brakel)
In kern 19de-eeuwse hoevesite met losse bestanddelen, van de straat afgescheiden door een houtkant en bakstenen muur. Boerenwoning in oorsprong teruggaand op twee aanpalende boerenarbeiderswoningen. Achteraan op het erf, vlakbij een oude notelaar, staat een langgestrekt bakhuis van het samengestelde type, deels uit vakwerkbouw opgetrokken, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw.


ID: 308549 | Bouwkundig element

Hoeve

Trimpont 5 (Brakel)
Hoeve waarvan de site minimaal teruggaat tot de 18de eeuw. De hoevesite werd in de 19de en 20ste eeuw uitgebreid tot een U-vormig baksteenbouw van één tot anderhalve bouwlaag. Het sobere metselwerk, de getoogde muuropeningen en muurankers van ‘double Fleurs de lis’ wijzen op een agrarische of ambachtelijke functie.


ID: 73893 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Twaalfbunderstraat 4 (Brakel)
Hoeve, teruggaand op een minstens tot het eerste kwart van de 19de eeuw opklimmend L-vormig complex; verbouwde en jongere bakstenen bedrijfsgebouwen rondom gebetonneerd erf.


ID: 73894 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Twaalfbunderstraat 40 (Brakel)
Vrijstaande burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met ommuurde tuin, gebouwd circa 1930, opgetekend in kadaster in 1937 en circa 1960 achterbouw vergroot.


ID: 74055 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg

Twaalfbunderstraat 53 (Brakel)
Voormalige hoeve en naar verluidt minstens sinds 1850 herberg. Voorheen een boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw en mogelijk teruggaand op ouder huis; verlengd met één travee en vergroot tot woning van anderhalve bouwlaag in begin 20ste eeuw, bovenverdieping nog verhoogd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechts oorspronkelijk bijbehorende Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1906.


ID: 73900 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Valkenstraat 97 (Brakel)
Woonhuis met ommuurd en met hekwerk afgesloten voortuin.