Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 13228 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Parklaan 32 (Hove)
Alleenstaande hovenierswoning, met omhaagde moestuin, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 210566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Bruggestraat, Zeeweg (Ichtegem)
Toegankelijke, éénbeukige kapel ingeplant op een omhaagd (beukenhaag) hoekperceel bij de Zeeweg. De toegang tot de kapel wordt geflankeerd door linden.


ID: 306506 | Landschappelijk element

Dubbele rij geleide lindes kerkhof Bekegem

Dorpstraat (Ichtegem)
Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaarde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn en geschoren worden in de vorm van een haag.


ID: 210972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Ganzestraat, Meersenstraat (Ichtegem)
Lindeboom met houten kapel toegewijd aan Maria. Ingeplant op een kruispunt van de straten Meersenstraat en Ganzestraat.


ID: 210578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Kerkweg (Ichtegem)
Kleine georiënteerde, pseudo-basilikale kerk. Het omliggende kerkhof wordt omsloten door een ommegang met een dubbele rij gekandelaberde leilindes waarvan de waterscheuten van de binnenste rij opgeschoten zijn tot een haag.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 132420 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Elverdinge (Ieper)
Drie knotbomen van zwarte populier staan bij een inmiddels verdwenen perceelsgrens bij een boerenerf. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 201143 | Bouwkundig element

Railway Chateau Cemetery

Adriaansensweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats wordt getypeerd door afsluitingshagen, een toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en drie rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


ID: 30803 | Bouwkundig element

Hoeve De Kerkure

de Cerfstraat 1 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, in de nabijheid van de Kemmelbeek. In de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde hoeve met losse opstelling van verankerde, rode bakstenen gebouwen onder zadeldak met oversteken - de rand op modillons (uitgezonderd bij boerenhuis), rondom een gekasseid erf. Boomgaard, afgezet met doornhaag, ten noorden.


ID: 30779 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dikkebusseweg 248, 248A (Ieper)
Nieuwgebouwde, aan de baan gelegen, hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt van 1921, teruggaand op de regionale hoevebouw.