Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 23256 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgesticht met kapel

Blinde-Rodenbachstraat 23 (Roeselare)
Complex voornamelijk daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw en het vierde kwart van de 20ste eeuw. Vermeldenswaardige Heilige Elizabethkapel van 1930 naar ontwerp van J. De Coninck uit Rumbeke. In de jaren 1940 verdeeld in twee bouwlagen.


ID: 23257 | Bouwkundig element

Wijkkapel Pius X en klooster

Bornstraat 48 (Roeselare)
Vrijstaande moderne kapel en klooster van 1961, naar ontwerp van C. Vastesaeger (Assebroek). Constructie van baksteen en beton, bestaande uit verschillende in elkaar grijpende volumes van één bouwlaag maar met variërende hoogte.


ID: 23792 | Bouwkundig element

Stedelijk Ziekenhuis: kapel, materniteit, aalmoezenierswoning en schuur

Brugsesteenweg 90 (Roeselare)
Stedelijk Ziekenhuis (O.C.M.W.) op een terrein gevat tussen de Brugsesteenweg ten westen, de Gasthuisstraat ten zuiden begrensd door het Kleine Bassin en de Ronde Kom, de Handelsstraat ten oosten en de Drafstraat ten noorden. Middenin, het eigenlijke ziekenhuis, op de hoek Brugsesteenweg/Gasthuisstraat de voormalige schuur; aan de Gasthuisstraat ter hoogte van de Ronde Kom de materniteit, aan de Handelsstraat de aalmoezenierswoning en het Rustoord "Huize Ten Hove", op de hoek Brugsesteenweg/Drafstraat Home "Ter Dreve". Aangelegde tuin tussen schuur en ziekenhuis.


ID: 23808 | Bouwkundig element

Sint-Idesbaldusinstituut

De Zilten 52 (Roeselare)
De gebouwen dateren van 1951 en zijn een ontwerp van R. Verbruggen (Antwerpen), met verschillende latere uitbreidingen; aalmoezenierswoning ten zuiden. Tweeledig complex met splitsing van de communauteits-, verblijfs- en onderwijsgebouwen, functioneel opgenomen in een symmetrisch grondplan.


ID: 23806 | Bouwkundig element

Klooster en retraitehuis paters redemptoristen

Delaerestraat 33, 37, 41, Leenstraat 35-37, Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1868 vestigden de paters redemptoristen zich te Roeselare. Deze "Congregatie van de Allerheiligste Verlosser/Congregatio Sanctissimi Redemptoris", was in 1732 gesticht met als hoofddoel de bijzondere pastorale zorg voor de in de gewone zielzorg verwaarloosde bevolkingsgroepen.


ID: 23823 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Fabrieksstraat 36 (Roeselare)
Zaalkerk op rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën en rechthoekig oostkoor van drie traveeën. Bedehuis van 1937 naar ontwerp van Alfons Van Coillie.


ID: 23941 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool

Iepersestraat 588, 588A (Roeselare)
Heden Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool van de wijk De Ruiter, teruggaand op een L-vormig geheel met woonhuis van de zusters (numer 586) van 1871 naar ontwerp van G. Charlier en de zogenaamde Ruiterschool (nummer 588); schoolgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Achterliggende Ruiterkapel van 1939 via parochiaal centrum van 1979 verbonden met de school.


ID: 23417 | Bouwkundig element

Parochiaal Centrum 't Lokaal

Izegemseaardeweg 26 (Roeselare)
Parochiaal centrum, rond 1919 gebouwd als noodkerk en patronage. Lage, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom speelplaats. Voormalige kapel van tien traveeën onder breed zadeldak. Rechts, aansluitende conciërgerie. Rechts, typerende geelbakstenen aedicula met Heilig Hartbeeld.


ID: 23309 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kwadestraat (Roeselare)
Omhaagde gemeentelijke begraafplaats uit de 19de eeuw. Dambordschema met middenas waarlangs de belangrijkste grafmonumenten en -kapellen zijn geplaatst, onder meer arduinen grafmonumenten voornamelijk uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Sierlijk uitgewerkte ijzeren toegangspoort tussen twee arduinen pijlers met bolbekroning; rechts, geflankeerd door eenvoudig bakstenen kapelletje op rechthoekig grondplan.


ID: 23992 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen Vrij Technisch Instituut

Leenstraat 32 (Roeselare)
Indrukwekkend gebouwencomplex gevat tussen de Academie voor Schone Kunsten en de kantoren van Gaselwest aan de Leenstraat, en ten zuiden begrensd door de Mandel en de sportterreinen van het Klein Seminarie.