Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 89344 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Vullaertstraat 40 (Beernem)
Vrijstaande éénlaagswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1906. Als risaliet uitgewerkte middentravee met bekronend dakvenster voorzien van een getrapte top.


ID: 89345 | Bouwkundig element

Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen

Vullaertstraat 86-88 (Beernem)
Samenstel van twee lage boerenarbeiderswoningen met voorliggende tuin afgezoomd met een ligustrumhaag en achterliggende stallingen.


ID: 89106 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Warande 1 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning met behouden laag volume, gebouwd in 1865 als winkel/ woonhuis met geïntegreerd landgebouw. Aanbouw van lager volume aan de Aardappelstraat in 1912.


ID: 89107 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Warande 6 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning op een omhaagd perceel met langs weerszijden een lager volume, gebouwd in 1882.


ID: 89108 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Waterstraat 33 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning, volgens het kadaster gebouwd in 1928, met schrijnwerk naar 19de-eeuws model. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 89347 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weg naar St. Kruis 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Aan de straatzijde boerenhuis onder een mank zadeldak, met vermoedelijk een oudere kern. zie behouden gevel aan de straatzijde. Verankerde baksteenbouw, aan de straatzijde een witbeschilderde lijstgevel van twee traveeën en twee opkamertraveeën.


ID: 89348 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weg naar St. Kruis 9 (Beernem)
Hoeve met bestanddelen rondom een deels heraangelegd erf. Het boerenhuis staat reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan van circa 1830. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis uitgebreid in 1878 en wordt een landgebouw bijgebouwd. Boerenhuis met dubbbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Geïntegreerde paardenstal.


ID: 304617 | Landschappelijk element

Wegwijzerdreef

Wegwijzerdreef (Beernem)
Een wegkruis markeert het kruispunt van twee dreven ter hoogte van de Beekstraat. De Wegwijzerdreef is een kaarsrechte dreef die tot in het gehucht Lijsterhoek leidt en parallel loopt met de hoofdweg naar Beernem. De half verharde dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met veel jonge inboeten. De dreef kruist de Zaagmorteldreef en de Torredreef en biedt open zichten op de omringende percelen akker- en weiland. Voorbij het kruispunt met de Torredreef gaat de grindweg over in een grasweg die minder intensief wordt gebruikt. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 89117 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wellingstraat 103 (Beernem)
Hoekpand bij de Zurkelstraat. Halfvrijstaande woning volgens het kadaster gebouwd in 1841 als tweewoonst deel uitmakend van eenheidsbebouwing samen met de aanpalende woning. De huidige gevel kwam mogelijk tot stand na de éénmaking tot een woning in 1947.


ID: 89118 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wellingstraat 105 (Beernem)
Halfvrijstaande woning ingeplant in een ruime tuin en aan de straatzijde voorzien van een laag bakstenen muurtje gevat tussen bakstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1841 als tweewoonst deel uitmakend van eenheidsbebouwing samen met de aanpalende dorpswoning. Uitbreiding in 1890. Waarschijnlijk dateert het huidige uitzicht van deze bouwfase.