Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 84959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kele 5 (Wetteren)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige aanleg. Bestaande woning volgens het kadasterarchief in 1899 uitgebreid met twee bijgebouwen op het erf. Woonhuis in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw. Erf toegankelijk via ijzeren hek aan witgeschilderde bakstenen pijlers. Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met hoge rechthoekige dwarsschuur en stallen.


ID: 84977 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortewagenstraat 50 (Wetteren)
Hoeve met Heilig Hartkapel aan de erftoegang. Volgens het kadasterarchief werd de boerenwoning achterin op een bestaand erf gebouwd in 1878. Parallel aan de straat gebouwd bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder mank, pannen zadeldak.


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.


ID: 206836 | Bouwkundig element

Cortenshof

Loweestraat 82 (Wetteren)
Bakstenen hoevecomplex van het gesloten type met in hoogte verspringende volumes onder zadeldaken, deels teruggaand op een semigesloten hoeve met min of meer U-vormige aanleg minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 85155 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Massemsesteenweg 130 (Wetteren)
Huis op L-vormige plattegrond volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1926 door boomkweker Octaaf De Corte – Van Driessche op het erf van een 19de-eeuws hoevetje. Vrijstaand burgerhuis in beboomde omhaagde tuin, met brede oprit links van het woonhuis. Baksteenbouw met hoofdvolume van twee bouwlagen onder wolfsdak. Ten zuiden, vrijstaand voormalig boerenhuis aangepast tot stal.


ID: 85009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellesteenweg 43 (Wetteren)
Hoeve teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd werd. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur en achterin gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.


ID: 85011 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Mellesteenweg 54 (Wetteren)
Haaks op de straat gesitueerde boerenwoning uit 1877 onder zadeldak. Hoofdvolume van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, met aanpalend éénlaags volume van twee traveeën ten noorden en haakse zuidelijke aanbouw onder lessenaarsdak.


ID: 85037 | Bouwkundig element

Proefhoeve

Oosterzelesteenweg (Wetteren)
Proefhoeve, voorheen schoolhoeve van de Provinciale Middelbare Landbouwschool voor jongens gebouwd op de historische site van het Koningshof in 1922 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys. Boerenwoning in regionalistische stijl, van tien traveeën en één bouwlaag onder overstekend vooraan geknikt zadeldak met vier dakvensters, afgewerkt met zijaandaken.


ID: 85036 | Bouwkundig element

Hoeve Koningshof

Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster boven de deurtravee, opklimmend tot 1754. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.