Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 59060 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Stee 5 (Sint-Laureins)
Imposant laatclassicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen.


ID: 9527 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
Parochiekerk met romaans koor uit de 11de tot 12de eeuw, geflankeerd door twee traptorens: van de noordtoren bleef alleen de onderbouw bewaard, heden opgenomen onder het dak, zuidtoren met aanpalend martyrium uit de 10de eeuw. Classicistisch schip van circa 1776. Omgevend en ommuurd kerkhof met graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 14987 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Grote Markt 38-39 (Sint-Niklaas)
Ontpleisterde classicistische lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 14991 | Bouwkundig element

Prochiehuis

Grote Markt 46 (Sint-Niklaas)
Prochiehuis, in barokstijl gebouwd in 1663-1664, door Jan Laureys naar ontwerp van bouwmeester Pieter Van Beerleere, bijgestaan door Lucas Faid'herbe. Symmetrische voorgevel in bak- en zandsteenstijl; zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak.


ID: 15027 | Bouwkundig element

Burgerhuis in classicistische stijl

Kalkstraat 40 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis in classicistische stijl uit eind 18de eeuw. Tweelaagse gevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 15114 | Bouwkundig element

Herenhuis met katoenfabriek

Onze-Lieve-Vrouwplein 5-6 (Sint-Niklaas)
Gebouwencomplex met straatvleugel en twee haakse vleugels uitziend op de binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw met voornaamste bouwfase eind 18de eeuw. Straatvleugel: voormalig herenhuis in Lodewijk XVI-stijl van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen en driehoekig fronton.


ID: 15135 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouw

Plezantstraat 8A-B (Sint-Niklaas)
Ruim herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1885 met rijkelijk versierde bepleisterde en geschilderde voorgevel op arduinen sokkel. Aanbouwsel van twee traveeën met twee bouwlagen gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect H. De Boom op de plaats van de arduinen 18de-eeuwse tuinpoort in Lodewijk XVI-stijl, heden verplaatst in de tuin. Haaks tegen de achtergevel, voormalige tabaksfabriek daterend van circa 1770.


ID: 15345 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bos

Ten Bos 1 (Sint-Niklaas)
Georiënteerde pseudobasiliek omringd door het grotendeels verhard dorpsplein, voorheen kerkhof. Op 16 april 1792 begon de afbraak van de oude kerk. Het nieuwe kerkgebouw was eind oktober 1793 volledig afgewerkt. De plattegrond ontvouwt een driebeukige transeptloze kerk met half ingebouwde westelijke toren en halfrond gesloten koor; in de oksels, vierkante bergplaats en rechthoekige sacristie.


ID: 90849 | Bouwkundig element

Kasteel De Helle

Karel Gilsonstraat 15 (Sint-Pieters-Leeuw)
Volledig omgracht kasteel, U-vormige plattegrond met serre tegen de zuidgevel, in zijn huidige vorm opklimmend tot 1725-1732, omringend, gedeeltelijk ommuurd park toegangkelijk via ijzeren hek tussen hekkenpijlers.


ID: 90762 | Bouwkundig element

Kasteel Rattendaal en Hof te Zellik

Kasteelstraat 20, 44-48, 20B, 20G (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteeldomein met grotendeels verdwenen landhuis en deels bewaarde bijgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw, sterk verbouwd en uitgebreid in 1896, ontstaan door samenvoeging van twee historische sites in 1647; de gebouwen werden naderhand aangepast en uitgebreid in functie van de nieuwe behoeften.