Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1812 resultaten


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 50572 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Kleit met tuin

Kleitkalseide 105 (Maldegem)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1857 samen met de nieuwe kerk. In de beboomde pastorietuin, grote rondboognis, opgetrokken uit dezelfde betonblokken als de grot, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus.


ID: 58230 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Prinsenveld

Urselweg 83-87 (Maldegem)
Mooi domein met landhuis, park, moestuin, hoeve, conciërgerie, paardenstallen en serres, aangelegd in het vroegere Maldegemveld. Achterin gelegen landhuis toegankelijk via een imposant ijzeren hek aan vierkante bak- en hardstenen pijlers met siervaasbekroning en gekasseide oprit vanaf Urselweg. Het huidige landhuis dateert van 1856. Deze herbouwing in Vlaamse stijl zou gebeurd zijn naar plannen van architect Viérin van Brugge.


ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Annakasteel

Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.


ID: 13749 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinus met tuin

Berckhovenstraat 11 (Malle)
Pastorie met omhaagde tuin met groepen opgaande bomen, gebouwd in 1777 door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


ID: 13562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Renesse

Lierselei 28-32, 84 (Malle)
Omwald kasteel in U-vorm met koesthuis, rentmeesterswoning en boswachterswoning gelegen in een deels ommuurd domein. Kasteelpark met vijvers, dreven, bomenrijen, ijskelder en paviljoen, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen.


ID: 301512 | Landschappelijk element

Vrijbroekpark

Mechelen (Mechelen)
Het ‘Vrijbroekpark’ is gelegen in Mechelen tussen Dijle en Zenne en vormt een aangename groene vlek aan de rand van het stedelijk gebied. Het park werd aangelegd in het Vrijbroek, een beemdengebied dat werd gebruikt als weiland. In 1929 kocht de provincie een deel van het beemdengebied en richtte het in als parkbos met een dicht netwerk van paden en grachten en een rozentuin en stelde dit open voor het publiek. Vandaag wordt het als Provinciaal Domein sterk getekend door recreatieve infrastructuur. Buiten het parkgebied bleef een kleinschalig landbouwgebied over met afwisselend bos en weiland en een aantal bomenrijen met gaaf bewaarde historische perceelsstructuur.


ID: 1346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tivoli

Antwerpsesteenweg 92-96 (Mechelen)
Kasteel van 1802, omgeven door een beboomde tuin met centrale vijver, grasperk en grachten rondom. Poort en portierswoning aan de Antwerpsesteenweg.