Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 200822 | Bouwkundig element

Vuurtoren en betonnen hekwerk

Oude Zeedijk (Nieuwpoort)
De huidige vuurtoren had een voorganger die op dezelfde plaats werd opgetrokken in 1883. Onthoofd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1923 wordt een nieuw exemplaar gebouwd dat in 1926 in gebruik wordt genomen. In 1944 wordt deze toren uit wraakzucht door de Nazi's opgeblazen. De huidige vuurtoren wordt op 21 maart 1949 in gebruik genomen en is wat architectuur aangaat duidelijk geïnspireerd op de toren van 1923-26. Rond het terrein staat een betonnen hekwerk.


ID: 302124 | Bouwkundig element

Gedenksteen Belgische militaire weerstandsorganisatie

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van de Belgische militaire weerstandsorganisatie uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex De Ganzenpoot. In de onmiddellijke omgeving zijn nog meerdere oorlogsgedenktekens gelegen.


ID: 213242 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer van 18 tot 31 oktober 1914 en aan het belang van de spoorwegberm op de lijn Nieuwpoort-Diksmuide. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 213297 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de militaire doden van Ramskapelle uit de Eerste Wereldoorlog, onthuld op 23 juni 1929. In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een hoog meerdelig hardstenen voetstuk dat geprofileerd is, naar boven toe verjongt en met geprofileerde kroonlijst is afgewerkt, is een wit beschilderd Heilig Hartbeeld geplaatst.


ID: 213298 | Bouwkundig element

Gedenksteen 6de Linie en Franse 16e Chasseurs à Pied

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkmuur opgericht door het 6de Linieregiment en het 16de Jagers te Voet uit Frankrijk, ter herinnering aan hun deelname aan de herovering van Ramskapelle op 31 oktober 1914, tijdens de Slag aan de IJzer. Tegen een geelbakstenen muur is een brede bronzen plaat met afgeronde zijkanten bevestigd, hiervoor staat in het midden een grote plaat uit witte natuursteen.


ID: 213301 | Bouwkundig element

Gedenkteken Luitenant-Generaal Dossin

Sint-Jorisplein (Nieuwpoort)
Gedenkteken opgericht voor luitenant-generaal Dossin en zijn rol tijdens de Slag aan de IJzer, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 126656 | Bouwkundig element

Sluizencomplex De Ganzenpoot met oorlogsgedenktekens

Sluizen (Nieuwpoort)
Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks gedenktekens ter nagedachtenis van de gesneuvelden en de rol van militaire eenheden of personen.


ID: 213243 | Bouwkundig element

Naamsteen Onderwaterzetting

Sluizen (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de onderwaterzetting van de IJzervlakte vanaf 29 oktober 1914, vanaf het verlaat van de Noordvaart. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Vrijstaande gedenksteen, bestaande uit een rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd.


ID: 213291 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 81ste Franse infanteriedivisie

Sluizen (Nieuwpoort)
Oorlogsgedenkteken voor de Franse '81e Division d'Infanterie Territoriale' en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd onthuld op 7 oktober 1928.


ID: 213296 | Bouwkundig element

IJzergedenkteken

Sluizen (Nieuwpoort)
Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke, geboren in Nieuwpoort, moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstellen: een vrouw afgewend van de invaller uit het oosten, de kroon beschermend in de handen.