Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.


ID: 89041 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhof

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 89042 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mexicostraat 3 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype volgens jaarsteen te dateren 1866. Het erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan overhoeks geplaatste hekkenpijlers met driehoekige bekroning. Ten oosten van het heraangelegd erf een boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Geïntegreerde stal en schuur onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw waarvan de eindgevel voorzien is van aanvliegopeningen voor duiven.


ID: 89045 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molenstraat 2 (Beernem)
Kleine hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een groot onverhard perceel. Volgens het kadaster dateert het gebouwenbestand van 1927.


ID: 89046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes. Ten westen en gedeeltelijk ten zuiden, meidoornhaag


ID: 89052 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Parkstraat 69 (Beernem)
Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen: woonhuis, vrijstaande dwarsschuur en bakhuis gebouwd in 1862 na afbraak van een ouder woonhuis. Bouw van twee kleine erfgebouwen in 1879. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Vrijstaande imposante schuur, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels.


ID: 89293 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Pinstraat 2 (Beernem)
Woonhuis met bijhorend landgebouw reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Beide worden volgens het kadaster vergroot in 1954. Boerenhuis van vijf traveeën en een bouwlaag onder asymmetrisch pannen zadeldak. Vrijstaand tweeledig bakhuisje.


ID: 89295 | Bouwkundig element

Hoeve De Potterie

Praatstraat 2-3 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een lange onverharde dreef afgezoomd met eiken. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd verhard erf. Grondig verbouwde 19de-eeuwse volumes en nieuw woonhuis.


ID: 89296 | Bouwkundig element

Hoeve

Praatstraat 4 (Beernem)
Hoeve parallel aan de straat gebouwd bestaande uit een woonhuis en een nutsgebouw aan de straat gelegen. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 is hier een tweewoonst opgetekend. Volgens kadastergegevens geheel herbouwd in 1935, vermoedelijk is toen enkel het woonhuis herbouwd en bleven de nutsgebouwen behouden.


ID: 89297 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Montifaut

Praatstraat 8-9 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde weg. Volgens historische bronnen zou de hoeve oorspronkelijk eigendom zijn geweest van het klooster van de wilhelmieten te Brugge. Volgens het kadaster werd de achterbouw van het woonhuis afgebroken in 1878. Tegelijk werd de schuur afgebroken en werd op dezelfde plaats een veel ruimer volume opgetrokken. Hierin werd in 1895 aan de noordkant een woonhuis ingericht. Aan de erftoegang aanwezigheid van een kapel.