Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 78171 | Bouwkundig element

Drie Eiken hoeve

Klierstraat 1 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920. Als omwalde hoevesite met twee volumes in L-vormige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige naam komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), doch is verkeerdelijk aangeduid bij een meer noordwestelijk gelegen hoeve. Roodbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in losse opstelling rondom het onverharde erf ingeplant. Ten westen, laag boerenhuis van vijf traveeën en één opkamertravee onder zadeldak met klokkenruiter. Naar de erftoegang toe, gecementeerd gevelparament met uitzonderlijk rijke decoratie.


ID: 78351 | Bouwkundig element

Klooster

Kloosterstraat 2 (Diksmuide)
Kloostergebouw door de zusters van liefde uit Pittem opgetrokken in 1938. Kloostergebouw op terugspringende plattegrond. Gele baksteenbouw verticaal geritmeerd door bakstenen pijlers en horizontaal belijnd door doorlopende betonnen lateien boven de muuropeningen.


ID: 78576 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Mariastraat 9 (Diksmuide)
Vrijstaande lage boerenarbeiderswoning uit jaren de 1920, met voortuin (ijzeren poortje en witgeschilderde betonnen paaltjes) en aansluitende tuin.


ID: 78463 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Nieuwkapellestraat 46 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met een dubbele rij linden. Laag bakstenen muurtje (Nieuwkapellestraat), ijzeren toegangshekken tussen pijlers; hogere muur als scheiding met pastorietuin. Bewaarde grafmonumenten, onder meer neogotisch arduinen monument uit de tweede helft van de 19de eeuw van de familie Annoot-Noterdaeme.


ID: 78215 | Bouwkundig element

Lourdeskapelletje

Roeselarestraat (Diksmuide)
Lourdeskapelletje vermoedelijk van circa 1899, in prieeltje omgeven door bakstenen muren en afgesloten met ijzeren hekken. Rond witgeschilderd kapelletje met arduinen bekroning, rondboognis met beeld.


ID: 78213 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Constenoble

Roeselarestraat 12, 12B (Diksmuide)
Brouwerswoning en voormalige brouwerij van de familie Constenoble, heropgebouwd in de jaren 1920. De brouwerij speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78495 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


ID: 78223 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Schoorlingstraat 7 (Diksmuide)
Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode. Boerenhuis van het langgestrekte type zie de geïncorporeerde dwarsschuur en stalling. Links, vrijstaande stalvleugel in weide.


ID: 78517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde pastorie van de Sint-Jacobskerk met tuin

Sint-Jacobsplein 3 (Diksmuide)
De pastorie met tuin, ten oosten aansluitend bij de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, werd heropgebouwd in 1923-1924.


ID: 78516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925. Rondom het kerkhof werd een dubbele omhaging en twee rijen opgaande bomen geplant.