2944 resultaten
ID: 30613 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Diksmuidseweg 391 (Ieper)
Kasteel gelegen in de dorpskom, ten zuiden van de kerk, middenin een beboomd park met vijver ten westen en omwalling ten noorden, ten westen en ten zuiden; toegang aan straatzijde gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers. Bewaarde fruitmuur bij voormalige moestuin. Britse commandopost uit WO I ten westen van het kasteel.
ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.
ID: 30819 | Bouwkundig element
du Parcwijk 1-11, 25, 1A (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode bakstenen, onder zadeldak met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, gegroepeerd rondom een deels begrint erf met vaalt en bloementuintje links voor het boerenhuis.
ID: 30183 | Bouwkundig element
Elverdingestraat 1-3, 1A, Vandenpeereboomplein 43A (Ieper)
Anglicaanse bidplaats, zogenaamd 'Saint-Georges Memorial Church' en voormalig schooltje zogenaamd 'Eton Memorial School', opgericht na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Sir Reginald Blomfield.
ID: 307554 | Bouwkundig element
Gasthuisstraat 1 (Ieper)
De aan de straat gelegen kleine hoeve met drie vrijstaande gebouwen gaat in kern minstens terug tot de tweede helft van de 18de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve beperkte schade die omstreeks 1922 werd hersteld.
ID: 30696 | Bouwkundig element
Gasthuisstraat 3 (Ieper)
Voormalige herberg van het type afspanning, in straatbocht aan de rand van het bos gelegen; achterliggend erfje ten noorden afgezet met doornhaag; toegangshek tussen twee recente bakstenen hekpijlers. Ingang rechts geflankeerd door neogotisch Mariakapelletje onder zadeldak (leien), uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
ID: 30670 | Bouwkundig element
Groenejagerstraat 11 (Ieper)
Hoeve geschonken aan het Weldadigheidsbureel van de stad Ieper zie opschrift Gift, J. Capron - 1897, op gevelsteen in linker zijgevel van boerenhuis. Volgens oude kaarten, in de 18de en 19de eeuw volledig omwalde hoeve.
ID: 30851 | Bouwkundig element
Kemmelseweg 65 (Ieper)
Hoeve, naar verluidt voor de Eerste Wereldoorlog met bijhorende brouwerij gelegen aan straatoverzijde (grondgebied Kemmel). Wederopbouw grosso modo aansluitend bij de regionale hoevebouw.
ID: 30852 | Bouwkundig element
Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.
ID: 30855 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kemmelseweg 72 (Ieper)
Vooroorlogs kasteel, gelegen middenin een omwald park, in oorsprong uit de 18de eeuw, echter voornamelijk met 19de-eeuws uitzicht; rechthoekig gebouw onder mansardedak met twee vierkante hoektorens en een ingebouwde achthoekige middentoren, allen onder spitse bedaking. Park met bewaarde restanten van de walgracht, interbellumaanleg en ijskelder.