Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 24295 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Rollegem-Kapelsestraat 16 (Ledegem)
Voormalige gemeenteschool van 1855, naar ontwerp van van provinciaal architect D'Hulste (Kortrijk); vanaf 1951 arsenaal van de brandweer, later gemeentelijk ontmoetingscentrum. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); sirene (?).


ID: 24393 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Rollegem-Kapelle

Schoolstraat 17-19 (Ledegem)
Voormalig gemeentehuis uit de jaren 1920, herbergt thans politiekantoor en enkele gemeentediensten.


ID: 91506 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw Sint-Vincentiusinstituut

Dorpsplein 2 (Lendelede)
De bouwgeschiedenis van het Sint-Vincentiusinstituut hangt nauw samen met de geschiedenis van het klooster, de kloosterschool en het pensionaat. Het gebouwencomplex van het Sint-Vincentiusinstituut gaat voor een groot stuk terug op de oude kloosterschool met pensionaat.


ID: 91612 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Stationsstraat 7, 5A (Lendelede)
Voormalige gemeenteschool, thans in gebruik als jeugdhuis (en lokalen jeugdbeweging). Volgens de eerste organieke wet op het lager onderwijs (1842) wordt iedere gemeente verplicht een lagere school in te richten. De privéschool van Amand Hoornaert wordt daarop in 1845 omgevormd tot gemeenteschool. Drie roodbakstenen volumes onder een zadeldak in mechanische pannen, gelegen rondom een speelplaats die aan zuidelijke zijde wordt afgesloten door een muur. Aan west- en aan oostzijde, twee identieke, in spiegelbeeld gebouwde, eenlaagse volumes van acht traveeën, haaks op de straat gesitueerd.


ID: 134747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de franciscanessen met tuin

Kroonstraat 42-44 (Lennik)
Neogotisch klooster- en schoolcomplex, met kloosterkerk zichtbaar vanaf het smeedijzeren hek in de Zavelstraat. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijke tuin van 30 are, met kronkelpaden, platanen, bruine beuken, heuveltje, 'Lourdesgrot' en ommuurde moestuin, aangelegd in 1910-1920.


ID: 42513 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en Seminarie Leo XIII

Andreas Vesaliusstraat 2, Kardinaal Mercierplein 2, Tiensestraat 98, 102, 112-124 (Leuven)
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Seminarie Leo XIII - opgetrokken eindjaren 19de, beginjaren 20ste eeuw.


ID: 72404 | Bouwkundig element

Van den Heuvel-Instituut

Andreas Vesaliusstraat 21, Dekenstraat 2 (Leuven)
Gebouwencomplex van de voormalige Hogere Handelsschool, opgetrokken rond het sober neogotisch L-vormig hoekgebouw naar ontwerp van kanunnik Jan Janssen uit 1913-1914.


ID: 72602 | Bouwkundig element

Sint-Clemensschool

Andreas Vesaliusstraat 56 (Leuven)
Wijkschooltje dat in 1909 in opdracht van industriëel M. Debecker-Remy gebouwd werd naar het ontwerp van Theo Van Dormael.


ID: 306265 | Bouwkundig element

Modernistisch onderwijsgebouw

Baron Descampslaan 105 (Leuven)
Dit modernistisch schoolgebouw, in 1939 kadastraal geregistreerd, werd gebouwd langsheen de Baron Descampslaan in opdracht van burgemeester Dr. Prosper Switters van Herent. Opvallend is de zakelijke esthetiek, met een sterke nadruk op de horizontale geleding, refererend aan het modernisme die het gebouw architecturale waarde verleent.


ID: 72628 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neogotisch burgerhuis en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blijde-Inkomststraat 21 (Leuven)
Voormalige Woning Martens, daterend van omstreeks 1880-1890 en opgetrokken in neogotische stijl. Daarachter bevindt zich het faculteitsgebouw Letteren en Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven, een beeldbepalend complex op kruisvormige plattegrond, ontworpen in 1969 door het architectenbureau TED onder leiding van M. Dessauvage.