Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 210067 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.


ID: 210076 | Bouwkundig element

Hovenierswoning Tuinhuys

Hoogveld 8 (Zedelgem)
Hovenierswoning horend bij kasteel "Hoogveld", met gevelankers gedateerd "1927". Gelegen in een tuin aan de oostdreef leidend naar het kasteel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (rode en blauwe Vlaamse pannen). Regionalistische stijl gekenmerkt door tuitgevels met schouderstukken, overhoekse steunberen. Laag bijgebouwtje ten zuidwesten van het huis onder zadeldak in dezelfde stijl als de woning.


ID: 209349 | Bouwkundig element

Officierswoningen

Kronestraat 12-14 (Zedelgem)
Koppelwoning met voortuinen, in 1927 in opdracht van het leger gebouwd als officierswoningen voor militairen, verbonden aan het nabijgelegen munitiedepot. Symmetrisch uitgewerkte oranje baksteenbouw met tegen de zijgevels lagere aanbouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Doorlopende en omlopende gecementeerde banden ter hoogte van de boven- en onderdorpels.


ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


ID: 209985 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning

Steenbrugsestraat 24 (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1863 aan de rand van het kasteelpark van het *"Kasteel van Loppem" als jachtopzienerswoning. Ontwerper is architect Jean Bethune (Brugge) die ook de plannen van het kasteel tekent. Vanaf de jaren 1970 uitgebaat als restaurant. Laag vrijstaand volume in verankerde, bruinrode baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, daktegels) met verschillende nokhoogten. De woning is uitgevoerd in dezelfde neogotische stijl zoals bij het kasteel, geïnspireerd op Brugse voorbeelden. Getypeerd door het gebruik van boognissen, kruis-, klooster- en bolkozijnen en dakvenster.


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 84041 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 15 (Zele)
Burgerhuis van 1844 met L-vormige plattegrond en dubbelhuisopstand, van vijf traveeën en twee bouwlagen, in neoclassicistische stijl. In de tuin en parallel aan de voorbouw, een kleine aanhorigheid bijgebouwd in 1852 en mogelijk eertijds bestemd als hovenierswoning.


ID: 84075 | Bouwkundig element

Hovernierswoning van het Geel kasteeltje

Langemuntstraat 18 (Zele)
Voormalige hovenierswoning van het Geel kasteeltje, volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Hubert De Maen gebouwd in opdracht van Achilles De Smedt. Naar materiaalgebruik en bouwstijl duidelijk een aanhorigheid van de vroegere brouwerswoning grenzend aan de omringende tuin en gelijktijdig geplaatste tuinafsluiting.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 61131 | Bouwkundig element

Personeelswoning

Groenstraat 10 (Zelzate)
Bakstenen rijwoning met koetshuis en stal, anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1889.