Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3551 resultaten


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 201110 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis met tuin

Boeslinter 20 (Glabbeek)
Het vrijstaande bakstenen herenhuis uit 1891 wordt omkaderd door een ruime tuin, aan straatzijde afgesloten deels met een hoge bakstenen muur met achterliggend scherm van oude leilinden, deels met een fraai smeedijzeren hekken.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 83758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorpsstraat 40 (Glabbeek)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 18de eeuw met pastorietuin van 65 are, met typische tweeledige structuur en vijvertje.


ID: 300809 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Janssens met tuin

Schoolstraat 4 (Glabbeek)
Tot eclectische villa omgebouwde hoeve, die circa 1900 in opdracht van de Tiense notaris Raymond Janssens haar huidige vorm kreeg. De vierkante toren werd oorspronkelijk bekroond door een houten lantaarn met een spits, die in gewijzigde vorm als tuinornament dienst doet. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, aangelegd vanaf 1860; enkele bomen uit periode vóór de aanleg.


ID: 300811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa notaris Mertens met tuin

Tiensesteenweg 176 (Glabbeek)
In 1926 liet notaris Victor Mertens een eclectische villa optrekken langs de steenweg Tienen-Diest. In de langgerekte tuin van 70 are staat een relatief grote Lourdesgrot.


ID: 300807 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Attenrode

Torenstraat 62 (Glabbeek)
Eclectisch landhuis, opklimmend tot het einde van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw onder het eigenaarschap van baron Karel de Turck de Kersbeeck. Het landhuis is voorzien van een dienstvleugel en wordt omgeven door een informele aanleg van circa 1,5 hectare, namelijk een open ruimte met vijver en hoogstammige randbeplanting.


ID: 300812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zuurbemde

Zuurbemde 35 (Glabbeek)
Landhuis uit 1858 met hoefijzervormig grondplan omgeven door park in landschappelijke, 'arcadische' stijl, vanaf 1850 aangelegd over 9 hectare; na 1900 versnippering van het domein en vernietiging van de westelijke helft van de parkaanleg; restanten van originele beplanting. IJskelder, mogelijk opgetrokken in 1850-1860.


ID: 307359 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei ten westen van Grimbergen

Grimbergen, Meise (Vlaams-Brabant)
Dit gebied omvat de Maalbeekvallei tussen Meise en Vilvoorte, ten westen van Grimbergen. De Maalbeekvallei is hier nog goed bewaard als herkenbaar valleilandschap. Langs de Maalbeek bevinden zicht vier watermolens en een aantal typisch Brabantse hoeven. Het gebied omvat verder het Drietorenhof, het Spiegelhof, het Nekkerbos, de zone Nekkerbos-Potaarde is een relict van de kouters die rond Grimbergen uitstrekten. Verder zijn er verschillende holle wegen en taluds.


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.