Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 33681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


ID: 33545 | Bouwkundig element

School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Molendreef 16 (Lievegem)
Ruim gebouwencomplex met een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Aan de straatkant, lange vleugel van zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1896. De aanpalende kloosterkerk dateert van 1865 en werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect J. Bruyenne.


ID: 33731 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding met kerkhof

Oostwinkeldorp (Lievegem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof gelegen achter de onpare huizenrij. IJzeren toegangshek tot het kerkhof in de as van de westgevel van de kerk, aan vier slanke ijzeren hekpijlers. Huidige driebeukige hallenkerk met vierkante westelijke toren resulterend uit een diverse malen verbouwde gotische kerk waarvan aangenomen wordt dat zij voor een groot deel zou opgericht zijn in de 15de eeuw. Op het kerkhof een collectie graftekens voornamelijk daterende uit het interbellum en later.


ID: 33694 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus

Oude Staatsbaan 66 (Lievegem)
Zuidwest-georiënteerde kerk van het gehucht Beke achter rechthoekig voorplein, gebouwd volgens plannen van 1931 van architect H. Vaerwyck-Suys. Afwerking en inwijding in 1933. Moderne bakstenen zaalkerk van vier traveeën onder zadeldak, eindigend op recht afgesloten koor.


ID: 33247 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ghislenus

Waarschootdorp (Lievegem)
Tijdens oudejaarsnacht 2001-2002 werd de kerk door een moedwillige brandstichting geteisterd waardoor ze nagenoeg volledig vernield werd. Enkel de kerktoren en een deel van de zijbeuk is blijven staan.


ID: 127495 | Bouwkundig element

Dorpskom Gierle

Beersebaan, De Nefstraat, Oude Baan, Schoolblok, Schoolstraat, Singel, Vennestraat (Lille)
De landelijke dorpskom van Gierle wordt gekenmerkt door een ringweg rondom de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met omringend kerkhof en de aangrenzende Latijnse School annex jeneverstokerij.


ID: 47477 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amelberga

Den Hert 4 (Lille)
Georiënteerde neogotische pseudo-basiliek naar ontwerp van E. Gife van 1851, met oudere toren in Kempische baksteengotiek van circa 1500.


ID: 47453 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorp (Lille)
Georiënteerde, pseudo-kruisbasiliek van 1906-1909 en uitgevoerd naar ontwerp van J. Taeymans. 15de-eeuwse toren en koor werden geïntegreerd in de huidige constructie.


ID: 47413 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 1 (Lille)
Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek met oudere westtoren, gelegen bij het begin van de straat links; voormalig omringend kerkhof omgevormd tot parking in de jaren 1960.


ID: 47441 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Singel (Lille)
Georiënteerde, driebeukige pseudobasiliek met merkwaardige westtoren in Kempische baksteengotiek. Omringend, ommuurd kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.