Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 60910 | Bouwkundig element

Herdenkingskruis en kapel

Kasteeldreef (Kortrijk)
Bij de ingang van de dreef staat een hardstenen kruis met onder een doodshoofd het opschrift "Memorie / op dees platse is vermoord / Wautters Carette en subit / overleden den 20 februaruis / 1713. Bidt voor zijn ziele". Daarnaast staat een bakstenen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-vrouw van Lourdes, van circa 1891 naar ontwerp van baron Jean (de) Bethune.


ID: 60915 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninghe

Kleine Marktstraat (Kortrijk)
Kapel van 1918 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninghe. Rechthoekig bedehuisje met driezijdige koorsluiting. Met schijnvoegen gecementeerde puntgevel met strekken. Hoeken gemarkeerd door overhoeks geplaatste steunberen. Rechthoekige deur onder rondbogig blind spaarveld met opschrift: O.L.V. VAN GROENINGHE B.V.O. - 1914-1918 - UIT DANKBAARHEID.


ID: 60550 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met Klijtkapel

Kreupelstraat 67 (Kortrijk)
Laag boerenarbeidershuis met 19de-eeuws uitzicht met ingebouwde "Klijtkapel".


ID: 60558 | Bouwkundig element

Scherpereels kapel

Laatste Oordje 6 (Kortrijk)
Gelegen bij de erfoprit van de hoeve Goed te Gavere. Bedehuisje toegewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis en opgetrokken in 1894. Neogotische kapel van rode baksteen onder leien zadeldak bekroond met ijzeren kruis.


ID: 61012 | Bouwkundig element

Veldkapelletje OLV van bijstand BVO

Lampestraat (Kortrijk)
Veldkapelletje, beschaduwd door een lindeboom, gedateerd met gevelsteen "1776". Witbeschilderd bakstenen volume van één travee onder pannen zadeldak. Puntgevel met betraliede rondboogdeur voorzien van opschrift "OLV VAN BIJSTAND BVO".


ID: 60560 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Oud Hof van Bellegem met kapel en lindes

Leuzestraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve met eerste vermelding op een kaart van 1626 als Lant van Oudt Hof van Belleghem. Eertijds omwalde hoeve bestaande uit een motte met opper- en neerhof en samengesteld uit losse bestanddelen, Evolutie naar open hoeve met vierkante opstelling. Heden gesloten vierkantshoeve met open ingang. Hoeve bestaande uit rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken voornamelijk uit de 19de eeuw. Kapel, heden beschaduwd door twee linden, gelegen bij de erfoprit.


ID: 60756 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwpoorte

Leynvaalsstraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. In oorsprong hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf dat in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een semigesloten opstelling. Deze opstelling bleef tot nu behouden. Heden nog steeds volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, volledig vernieuwd boerenhuis, ten oosten wagenhuis, ten zuiden stallen en ten westen schuur met aansluitende stal. Ten noorden tevens bakhuis met aansluitend stallen en aardappelkelder en boomgaard.


ID: 60787 | Bouwkundig element

Kapel van de zeven weeën

Magerstraat 72 (Kortrijk)
Kapel van de zeven weeën. Eclectische wegkapel opgericht in 1901 door Eerwaarde Heer Vandenbulcke op grond geschonken door de familie Vandenberghe. Bakstenen kapel op tienhoekige plattegrond onder leien puntdak bekroond door ijzeren kruis.


ID: 60561 | Bouwkundig element

Foulonskapel

Manpadstraat (Kortrijk)
Grote neogotische veldkapel van rode baksteen onder een leien zadeldak bekroond door ijzeren kruis.


ID: 60924 | Bouwkundig element

Sint-Antonius van Paduakapel

Markebekestraat (Kortrijk)
Bedehuis opgetrokken in 1893, zie jaartal in blind arduinen roosvenster boven de deuropening, door de familie Van Houttegehem. Naar aanleiding van het eeuwfeest van de kapel wordt ze in 1993 gerestaureerd. Neogotisch bedehuis van rode baksteen, aan de voorzijde op arduinen sokkel. Kapel op rechthoekig grondplan, koor met driezijdige sluiting.