Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 302115 | Bouwkundig element

Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Sluizen (Nieuwpoort)
Gedenksteen met bronzen gedenkplaat ter herinnering aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de 'Compagnie Sapeurs-Pontonniers' te Nieuwpoort, onthuld in 1957..


ID: 213293 | Bouwkundig element

Nieuport Memorial

Westendelaan (Nieuwpoort)
Brits oorlogsgedenkteken voor vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit Euville-steen, werd ontworpen door W.B. Binnie met beeldhouwwerk van C.S. Jagger en onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal Mac Donogh en eerste minister H. Jaspar.


ID: 308378 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 2

Westendelaan (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 3098 | Bouwkundig element

Kruis

Gasthuisstraat (Nijlen)
Smeedijzeren kruisbeeld op arduinen sokkel, door L. Van Boeckel opgericht in 1898.


ID: 9334 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Anghereel

't Angereelstraat 104-106 (Ninove)
Het Hof ter Anghereel is sinds 1573 bekend als pachthoeve. De vermoedelijk oorspronkelijk gesloten hoeve heeft een U-vormige plattegrond met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een grote tuin met parkallure. Bij de hoeve bevindt zich een oorlogsmonument. Dubbelhuis van één bouwlaag, tien traveeën met drie centrale dakkapellen en dakruitertje; klokje van 1830.


ID: 212477 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Meerbeke

Halsesteenweg (Ninove)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Meerbeke. Sterk beeldbepalend en monumentaal oorlogsgedenkteken, staande in een ruim grasplein met aan weerszijden van de stenen balustrade een monumentale taxus. Groots monumentaal complex uit natuursteen bestaande uit een beeldengroep met centraal een dood opgebaarde soldaat.


ID: 212476 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Ninove

Kerkplein (Ninove)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden, weggevoerden en weerstanders van Ninove.


ID: 9265 | Bouwkundig element

Stadswoning

Langemuntstraat 12 (Ninove)
Huis van twee traveeën en drie verdiepingen onder een recent pseudomansardedak, daterend uit de 19de eeuw. Gevelcementering met schijnvoegen uit begin 20ste eeuw.


ID: 9470 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Outer

Outerstraat 65 (Ninove)
Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw.