Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 201205 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostendesteenweg 276 (Ichtegem)
Historische hoeve, waarvan de site al herkenbaar is op 16de-eeuwse kaarten, meer bepaald gelegen langsheen de Moerdijkvaart en bereikbaar via een brug over deze vaart. De erftoegang bestaat uit een ijzeren hek tussen beschilderde betonnen pijlers, vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.. De hoevegebouwen klimmen op tot de 18de eeuw, meer bepaald de boerenwoning ten noorden, bestaande uit drie volumes in elkaars verlengde, en de dwarsschuur in vakwerkbouw ten zuiden. De stal ten westen van het erf klimt op tot eind 18de of vroeg 19de eeuw.


ID: 211246 | Bouwkundig element

Bourgogne Leenhof

Streulestraat 34 (Ichtegem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Aan de straat voorzien van twee bakstenen erfpijlers met een piramidale bekroning en een smeedijzeren hekken.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 30760 | Bouwkundig element

Buitenverblijf 't Seminariehof

Adriaansensweg 1 (Ieper)
Voormalig buitenverblijf voor de seminaristen van Ieper - laatst genoemde was zetel van een bisdom van 1561 tot 1801-, gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst.


ID: 30771 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 116 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken (mechanische pannen), rondom een deels verhard erf; geasfalteerde zuidelijke erfoprit, de Kemmelbeek kruisend, en gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers met gecementeerde piramidale bekroning.


ID: 30577 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Delaerestraat 1A, Surmont de Volsberghestraat 13 (Ieper)
Imposant hoekhuis met hoofdgevel aan Delaerestraat, uitziend op Koningin Astridpark. Uitgevoerd naar een niet gesigneerde bouwaanvraag (potloodtekening) - goedgekeurd in 1931.


ID: 30133 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dikkebusseweg 1 (Ieper)
Nabij de spoorweg gelegen alleenstaand herenhuis. Achterliggend erf waarrond nutsgebouwen, toegankelijk via gietijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers; arduinen bolvormige schampsteentjes.


ID: 30782 | Bouwkundig element

Hoeve

Dikkebusseweg 357 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: groepering van langgestrekt boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) en dwarsschuurtje (nokrichting parallel aan de straat) ten zuidoosten van geasfalteerd erf.


ID: 30663 | Bouwkundig element

Hoeve Vijverhof

Dikkebusseweg 489 (Ieper)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, gelegen ten westen van Dikkebusvijver, midden wei- en akkerland; noordelijk en zuidelijk gedeelte van wal gedempt in 1983. Groepering van verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldak, rondom een gebetonneerd erf met aflijnende kasseistroken.


ID: 30135 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dikkebusseweg 50 (Ieper)
Alleenstaand burgerhuis, gelegen op de hoek bij de vaart Ieper-Komen. Achterliggende, ommuurde tuin, toegankelijk via gietijzeren hek tussen twee pijlers met piramidaal topstuk. Dubbelhuis van drie traveeën onder meer een brede rechts en twee bouwlagen onder schilddak, te dateren in het begin van de jaren 1920.