Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 205942 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couttere

Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.


ID: 205943 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kortrijksteenweg 15 (Wingene)
Lage woning met geïncorporeerde tweede lagere woning en stal, gebouwd in 1881. Oprit rechts met deels bewaarde meidoornhaag. Breedhuis van vier traveeën en drie traveeën onder doorlopend zadeldak. Gevel met bewaarde ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling, deuren en een paar luiken.


ID: 205944 | Bouwkundig element

Hoeve Ravenschootsveld

Kortrijksteenweg 28 (Wingene)
Gebouwd in 1947 naar ontwerp van Antwerpse architect J. Bols. Dieperliggende langgevelhoeve toegankelijk via een kort gekiezeld dreefje van knotwilgen. Langgevelhoeve in historiserende traditionele vormgeving. Huidige boerenwoning met geïncorporeerd stal en schuurvolume onder doorlopend zadeldak met wolfseind aan de woninggevel en lager doorgetrokken dakschilden ter hoogte van de stal en schuur.


ID: 205611 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Vloet

Kozijnhoekstraat 8 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels met gras begroeid erf met treurwilg en perenboom. Als omwalde site weergegeven op de kaart van Ferrari 1770-1778. Dubbelhuis van zeven traveeën en één opkamertravee en geïntegreerde stal onder een pannen zadeldak. Wagenhuis, schuur, stal en overdekte mestvaalt.


ID: 205954 | Bouwkundig element

Boerenwoning met schuur

Lichterveldestraat 43 (Wingene)
Lage woning met haakse schuur en gekasseide oprit met hek. Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïntegreerde stal met negen traveeën onder zadeldak, dwarse doorrit en verticale verluchtingsspleten.


ID: 205978 | Bouwkundig element

Molensite Reynaertsmolen

Meiboomstraat 57 (Wingene)
Voormalige molensite opklimmend tot midden 19de eeuw. In 1953 wordt de molen afgebroken. Bestaande uit losse bestanddelen in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf toegankelijk via verharde oprit. Woning met zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijke boerenwoning nu omgevormd tot stal met in zijgevel een rondbogige beeldnis.


ID: 205982 | Bouwkundig element

Hoevesite

Meiboomstraat 59 (Wingene)
Hoevesite met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig gebouwenbestand uit de 18de en 19de eeuw, in zijgevel gedateerd 1769. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak en lager volume rechts van twee traveeën onder zadeldak. Voorgevel met cimorné. Stal, schuur van 1949 met recente loods en nutsgebouwen.


ID: 205628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Munkelostraat 32 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een hoekperceel bij de Ondankstraat. De huidige bebouwing is in de tweede helft van de 19de eeuw tot stand gekomen.


ID: 205630 | Bouwkundig element

Hoeve Munckehof

Munkelostraat 37 (Wingene)
Hoeve, deel van het kasteeldomein Munkegoed, volgens het kadaster gebouwd in 1852. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels gekasseid erf. Boerenwoning opgevat als een tweewoonst van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met stal en schuur.


ID: 205623 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Munkelostraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Op het primitief kadasterplan circa 1829 eerste aanduiding. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is het linker gedeelte van de huidige woning weergegeven als een klein woonhuis in een boomgaard. In 1838 wordt het rechtervolume aangebouwd. Volgens het kadaster wordt de woning in 1842 opgesplitst tot een tweewoonst. In 1922 worden deze weer eengemaakt en wordt een achterliggend bakhuis gebouwd. Nu woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. De plint is voorzien van pseudobreuksteen.