Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

338 resultaten


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 130766 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen en ongeveer parallel met de Oude-Abdijstraat staat een gekandelaarde lindendreef van circa 130 meter lang en bestaande uit 52 exemplaren. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130767 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen, ongeveer centraal gelegen in de tuin, ligt een gekandelaarde lindedreef van circa 145 meter lang en bestaande uit nog 59 exemplaren, 16 exemplaren zijn reeds verdwenen. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 131003 | Landschappelijk element

Bomengroep van paardenkastanje en zomerlindes Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
De bomengroep bij Kasteel Nieuwgoed bestaat uit 6 bomen, waarvan 1 dominante paardenkastanje en 6 zomerlinden. Dit is bedoeld om een gesloten volume te hebben vanaf het maaiveld tot in de top van de kruin en ook om te voorkomen dat er te dicht bij de paardenkastanje wordt geploegd.


ID: 131008 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij hoeve

Rijvisschestraat 1 (Gent)
Twee gekandelaarde lindebomen staan op het omhaagde boerenerf ten zuidoosten van de woning.


ID: 305829 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom bij oorlogsmonument

Sint-Kruis-Winkeldorp (Gent)
Vlak bij het oorlogsmonument aan de kerk van Sint-Kruis-Winkel staat een linde. Gezien zijn locatie naast het monument (opgericht ter herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog), is deze boom mogelijks aangeplant als vredesboom.


ID: 303128 | Landschappelijk element

Landgoed kasteel Roberti

Groenplaats 5 (Gingelom)
Klein landgoed met parkje van 3 ha, in landschappelijke stijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd uit een gesloten boerderij.


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 300178 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op vijfsprong

Walenstraat (Gingelom), Sterstraat (Heers)
Aan deze vijfsprong is een klein houten kapelletje opgehangen aan een oude lindeboom. Vroeger stonden hier drie lindebomen. Eén staat nog recht, van een tweede is de stronk nog aanwezig waaruit weer een jongere boom is opgesproten en de derde is volledig verdwenen.