838 resultaten
ID: 132559 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.
ID: 132560 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Een smalle strook grasland wordt langs drie zijden begrensd door een lage rij knotwilgen. De bomenrij markeert de perceelsgrens en wordt verder aangevuld met hakhout.
ID: 132640 | Landschappelijk element
Binnendijkstraat (Bornem)
Op de Scheldeoever tegenover het Kasteel van Bornem staat in het zicht van het kasteel een opvallende bomengroep. Een es, een zomereik en een plataan werden hier samen aangeplant langs een onverharde losweg tussen twee akkerpercelen.
ID: 132583 | Landschappelijk element
Branstsedreef (Bornem)
Van aan de begraafplaats van Branst tot aan het kruispunt met de Sint-Amandsesteenweg loopt over ca 1 km een dreef van opgaande bomen. De gemengde dreef bestaat deels uit plataan en esdoorn maar met inboeting van Amerikaanse eik en eik.
ID: 133029 | Landschappelijk element
Edmond Vleminckxstraat, Louis De Baerdemaekerstraat (Bornem)
Het kasteeldomein d’Ursel is aan de noord- en westzijde afgeboord door een dreef, lijnaanplantingen die de Edmond Vleminckxstraat en de Louis De Baerdemaekerstraat begeleiden. Het is een dreef die op traditionele wijze aangeplant is met opgaande zomereiken en die alvast in de zomer een lommerrijke passage garandeerde.
ID: 133024 | Landschappelijk element
Egied De Jonghestraat, Eikendreef (Bornem)
Op de hoek van de Eikendreef met de Egied De Jongestraat is een oude opgaande eik nog de laatste getuige van een, inmiddels door jonge bomen vervangen, dreef.
ID: 133008 | Landschappelijk element
Eikerheide (Bornem)
Een perceelshoek van een met grachten afgeboord weiland werd vastgelegd door een boom aan te planten. Zo voorkwam men dat de perceelgrens moedwillig werd verlegd of dat de gracht werd verschoven bij het onderhoud van de grachten. Het is een knoteik die hier deze functie vervult. Ten gevolge het ruimen van de gracht werd hij beschadigd en vertoont hij een stamholte vanaf de stambasis tot aan de knot.
ID: 133018 | Landschappelijk element
Eikerheide (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d. wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. Met uitzondering van deze eikendreef zijn nu de meeste dreven heraangeplant met populieren. Deze intacte mooi ontwikkelde eikendreef geeft ons nog een beeld van hoe het gebied er vroeger moet uitgezien hebben.
ID: 133020 | Landschappelijk element
Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.
ID: 133021 | Landschappelijk element
Eikerheide (Bornem)
Op de perceelsrand van een weide staat het restant van een oude knoteikenrij.