Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

397 resultaten


ID: 134554 | Landschappelijk element

Boerentuin

Hasseltweg (Genk)
Enkele oude bomen bij een zonevreemd gelegen vakwerkhoevetje.


ID: 130768 | Landschappelijk element

Halve loofgang van haagbeuk bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de tuin bij de oude Abdij van Drongen bevindt zich een geschoren haag van haagbeuk van 135 meter lang met oost-west oriëntatie. Deze haag heeft een zonnige zuidkant en een op het noorden georiënteerde schaduwkant. Door de loofgang enkelvoudig uit te voeren behield men zicht op de tuinen en van uit de tuinen kon men zien wat er zich op het brevierpad afspeelde.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 131626 | Landschappelijk element

Knotes

Moutstraat (Geraardsbergen)
Op de perceelsgrens van een weiland staat in een gemengde houtkant een zwaar ontwikkelde knotboom als relict uit een houtkant. Mogelijk behoorden deze percelen bij het nabij gelegen Hof te Nieuwenhove. De knotboom en de houtkant markeerden de perceelsgrens en deden dienst als leverancier van geriefhout.


ID: 300809 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Janssens met tuin

Schoolstraat 4 (Glabbeek)
Tot eclectische villa omgebouwde hoeve, die circa 1900 in opdracht van de Tiense notaris Raymond Janssens haar huidige vorm kreeg. De vierkante toren werd oorspronkelijk bekroond door een houten lantaarn met een spits, die in gewijzigde vorm als tuinornament dienst doet. Omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, aangelegd vanaf 1860; enkele bomen uit periode vóór de aanleg.


ID: 134051 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Bever

Boechoutlaan 221, 221A (Grimbergen)
Neoclassicistisch landhuis met aanhorigheden van omstreeks 1845-1850 ter vervanging van 'huis van plaisantie' uit de 17de eeuw, met toevoeging van oranjerie en duiventoren in 1885, omgeven door park in landschappelijke stijl met vijver en eilandje, aangelegd rond 1850; kasteelpark van oorspronkelijk 5,5 hectare, rond 1970 uitgebreid tot bijna 14 hectare met twee bijkomende vijvers; belangwekkende dendrologische collectie.


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.


ID: 134504 | Landschappelijk element

Domein Herkenrode

Vijverbos 6-8 (Haacht)
Omgracht buitengoed met hoeve 'De Warande'uit de 18de eeuw en villa uit 1964; sterrenbos en een getrapte, met linden beplante motte met paviljoen, aangelegd rond 1750, oorspronkelijk 15 hectare.


ID: 134489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin van Sint-Remigiusparochie

Werchtersesteenweg 19 (Haacht)
In 1934 heropgebouwde pastorie omgeven door verwaarloosd restant van tuin (oorspronkelijk 60 are).


ID: 132524 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Bakelstraat 6 (Halen)
De westzijde van het erf werd afgesloten met een haagbeuken kaphaag, een landschapselement dat werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.