Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 304933 | Bouwkundig element

Neotraditionele gevelwand

Sint-Bartholomeusstraat 1-37 (Antwerpen)
Deze huizenrij in de Sint-Bartholomeusstraat 1 tot 37 vormt een homogeen interbellumensemble bestaande uit burgerhuizen, meergezinswoningen en een feestzaal, opgetrokken in voornamelijk historiserende bouwstijlen, afgewisseld met een aantal gevels in een meer contemporaine art deco of modernistische stijl. De overwegend neotraditionele gevelrij vormt een passend historiserend kader voor de Sint-Bartholomeuskerk en de pastorie, gebouwen die het historische centrum vormen van Merksem.


ID: 304939 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Sint-Bartholomeusstraat 11 (Antwerpen)
Burgerhuis met achterliggende werkplaats in neotraditionele stijl, gebouwd omstreeks 1931 naar een ontwerp van de Merksemse steenkapper, beeldhouwer, bouwkundige en veelzijdig ontwerper Louis Verbaendert (1896-1977). De opdrachtgever was aannemer Charles (Karel) Adriaenssens.


ID: 304936 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw in neotraditionele stijl

Sint-Bartholomeusstraat 3 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in neotraditionele stijl, omstreeks 1937 als opbrengsteigendom opgetrokken voor de weduwe van Omer Josephus Rottiers-De Munck, die zelf aan de Bredabaan 417 in Merksem woonde. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard, waardoor de ontwerper niet gekend is. Volgens de kadastrale bronnen is het in 1946 ten gevolge van oorlogsschade 'geheel hersteld'.


ID: 304938 | Bouwkundig element

Modernistisch appartementsgebouw

Sint-Bartholomeusstraat 9 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in een opmerkelijke combinatie van een gematigde modernisme en een neotraditionele stijl, omstreeks 1938 opgetrokken naar een ontwerp van Carlo Van Grimbergen (zie deels beschadigde gevelinscriptie rechts boven de winkelpui). Opdrachtgever voor het opbrengsteigendom was bakker Ludovicus Heylen-Gillis, die zelf met zijn gezin aan de Kroonstraat in Borgerhout woonde.


ID: 304940 | Bouwkundig element

Patronaatsgebouw met achterliggende feestzaal

Sint-Bartholomeusstraat 9A (Antwerpen)
Na de inslag van een V-bom heropgebouwd patronaatsgebouw van de parochie Sint-Bartholomeus met achterliggende schouwburg en feestzaal. Schouwburg en feestzaal in art deco opgetrokken in 1948 naar een ontwerp van de Merksemse architecten Roger Henderickx en Jules De Munter. Het neotraditionele patronaatsgebouw aan straatzijde werd gebouwd in 1956 naar ontwerp van Constant Suykerbuyk.


ID: 7552 | Bouwkundig element

Magazijn Kraan Natie

Sint-Jansplein 51-52, 53 (Antwerpen)
Pakhuis met smidse in neotraditionele stijl, gebouwd in opdracht van de Kraan Natie, naar een ontwerp door de aannemer Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1885.


ID: 7562 | Bouwkundig element

Eclectische stadswoning

Sint-Laureisstraat 106-110 (Antwerpen)
Dit eclectische ensemble van drie stadswoningen werd gerealiseerd rond 1887 voor eigen rekening van aannemer Frederic Masson.


ID: 7563 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Amandusparochie

Sint-Norbertusstraat 1 (Antwerpen)
Pastorie in neotraditionele stijl aan de westzijde van het koor van de Sint-Amanduskerk, het pendant van de sacristie aan de oostzijde. Kerk en pastorie werden in 1869-1874 opgetrokken naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866.


ID: 7571 | Bouwkundig element

Woning In de Gulden Spoor

Sint-Vincentiusstraat 12 (Antwerpen)
Gebouwencomplex in neotraditionele stijl, als eigen woning en privémuseum opgericht door Frans Claes, naar ontwerpen door de ingenieur-architect Walter Van Kuyck. Als eerste kwamen in 1902-1903 het hoofdgebouw en het poortgebouw met verbindingsgalerij tot stand. Uit 1909 dateert het koetshuis, en uit 1911 de uitbreiding aan de zuidzijde van het hoofdgebouw.


ID: 7574 | Bouwkundig element

Sint-Mariagesticht

Sint-Willibrordusstraat 39 (Antwerpen)
Neotraditioneel klooster- en schoolgebouw met neogotische kapel, gebouwd in opdracht van de Zusters Annonciaden. Architect Albert Arnou ontwierp in 1904 de linker-, Joseph Goeyvaerts in 1913 de rechtervleugel.