Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5338 resultaten


ID: 212875 | Bouwkundig element

Modernistische meergezinswoning

Jan Van Rijswijcklaan 146 (Antwerpen)
Meergezinshuis in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Gustaaf Geuens, naar een ontwerp van architect Gérard Saenen uit 1955. Het gebouw dat vier bouwlagen telt en over een lift beschikt, omvat een praktijkruimte op de begane grond, een duplexwoning over de eerste twee verdiepingen en een appartement op de bovenste verdieping.


ID: 302131 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw Transaf

Lange Klarenstraat 16, 20 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in naoorlogs modernisme op de hoek van de Lange en de Korte Klarenstraat, gebouwd naar een ontwerp uit 1951 door de architecten Léon Stynen en Paul De Meyer in samenwerking met T. Biwer. Opdrachtgever was de nv Transaf (Société Anonyme de Transports et d’Affrêtements), een transport- en bevrachtingsbedrijf actief in de Antwerpse haven.


ID: 302203 | Bouwkundig element

Provinciaal Veiligheidsinstituut

Jezusstraat 28-30 (Antwerpen)
Tentoonstellings- en educatiegebouw in naoorlogs modernisme, naar een ontwerp door de architecten Marc Appel en Jan Welslau uit 1946. Opdrachtgever was het provinciebestuur van Antwerpen, dat het gebouw in 1949-1953 liet optrekken door de aannemer Gebroeders Van Laere uit Kruibeke.


ID: 301700 | Bouwkundig element

Woning De Reu

De Campagne 41 (Gent)
De bungalow in naoorlogs modernisme werd volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1974 gebouwd naar ontwerp van architecten Prosper Boutchon en Marc De Pape, voor de heer De Reu. De orthogonale volumes van één tot twee bouwlagen hebben een parement in witgeschilderde baksteen op een plint in Scheldesteen mangaan onder platte daken.


ID: 7330 | Bouwkundig element

Etablissements Beherman-Demoen

Haringrodestraat 104, Mechelsesteenweg 279 (Antwerpen)
Complex gevormd door een showroom en garage in naoorlogs modernisme, dat een langgerekt perceel beslaat tussen de Mechelsesteenweg en de Haringrodestraat. Ontworpen door de architect Léon Stynen in 1946-1949, en opgetrokken in 1948-1951, met als aannemer Georges Valckenaere uit Berchem.


ID: 6784 | Bouwkundig element

Bankgebouw Financia

Frankrijklei 119 (Antwerpen)
Bankgebouw in naoorlogs modernisme, opgetrokken in opdracht van de hypothecaire kas nv Financia, naar een ontwerp door de architect Walter Bresseleers uit 1963. Het project dat in samenwerking met het Brusselse studiebureau Artec tot stand kwam, werd in 1965-1967 opgetrokken door het bouwbedrijf Antwerpse Bouwwerken Verbeeck.


ID: 209160 | Bouwkundig element

Thermotechnisch instituut en de Speciale Scholen voor Ingenieurs

Kasteelpark Arenberg 40-41, 43-46 (Leuven)
Speciale Scholen voor Ingenieurs gebouwd tussen 1926 en 1931 naar ontwerp van Emile Goethals, gelegen in een historisch gelaagde site, laboratoria opgetrokken in functionele, industriële stijl, met verwijzingen naar het modernisme.


ID: 305735 | Bouwkundig element

Modernistische woning

Waversebaan 181 (Leuven)
De modernistische rijwoning werd opgetrokken in 1939 in opdracht van Pieter Léonard, bediende te Heverlee. Alphonse Marchal, een bekende modernistische architect in het Leuvense, werd aangesteld als architect. De woning wordt gekenmerkt door een plastische vormgeving waarbij in- en uitspringende geveldelen, gebogen gevelelementen refererend naar de pakketbootstijl, een sterke horizontale geleding alsook grote vensterpartijen zowel schatplichtig zijn aan het modernisme als kenmerkend voor het oeuvre van Marchal.


ID: 306265 | Bouwkundig element

Modernistisch onderwijsgebouw

Baron Descampslaan 105 (Leuven)
Dit modernistisch schoolgebouw, in 1939 kadastraal geregistreerd, werd gebouwd langsheen de Baron Descampslaan in opdracht van burgemeester Dr. Prosper Switters van Herent. Opvallend is de zakelijke esthetiek, met een sterke nadruk op de horizontale geleding, refererend aan het modernisme die het gebouw architecturale waarde verleent.


ID: 302202 | Bouwkundig element

Nieuwe Gaanderij

Huidevettersstraat 38-40, Korte Gasthuisstraat 25 (Antwerpen)
Winkelgalerij in naoorlogs modernisme op een uitgestrekt perceel dat van de Huidevettersstraat doorloopt tot de Korte Gasthuisstraat. Het complex werd opgetrokken door de Brusselse vastgoedmaatschappij Etrimo, naar een ontwerp van architect Jean-Florian Collin uit 1952. De "Nieuwe Gaanderij van Antwerpen" was de allereerste winkelgalerij die tijdens de naoorlogse periode in Antwerpen tot stand kwam.