Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2622 resultaten


ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bist

Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.


ID: 300029 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Het kasteeldomein van het Hof van Veltwijck bestaat uit een gebouwencomplex in traditionele bak- en zandsteenstijl, gelegen binnen een rechthoekig omgracht landschapspark (binnenpark), en een buitenpark met gekasseide lindedreef.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 81467 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Ouden Heirweg 6 (Anzegem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht, met behouden configuratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Vermoedelijk site met 18de-eeuwse kern, zie aanduiding volume op die plaats op de Ferrariskaart (1770-1778). Volumes van gewitte baksteen onder pannen zadeldaken. Woonhuis met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk.


ID: 81566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antoniusparochie met tuin

Pastoor Verrieststraat 40 (Anzegem)
In kern 18de-eeuwse pastorie, vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogd met een verdieping. Van 1895 tot 1922 woning van priester-schrijver Hugo Verriest. Pastorie geflankeerd door deels bewaarde lage zijgebouwen. Gelegen ten oosten van de kerk, verscholen achter een omvangrijke voortuin. Aansluitende tuin achteraan.


ID: 81575 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Sint Antoniusstraat (Anzegem)
Gemeentelijke begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan afgezet door beukenhaag en met verschillende treurwilgen. Oudste graven van blauwe hardsteen uit de jaren 1930-'40, enkele zijn gesigneerd door "PLASMANS/STATIESTRAAT/WAREGEM".


ID: 81796 | Bouwkundig element

Villa Zonnekracht

Tiegemberg 56 (Anzegem)
Buitenverblijf en atelier van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (1894-1962). Kunstenaarsatelier omgeven door omhaagde tuin. Houten hek tussen twee polygonale bakstenen pijlers. Het oorspronkelijke L-vormige volume, dat bestond uit een ontvangst- en tentoonstellingsruimte op de begane grond en atelier en slaapkamer op de bovenverdieping, werd volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1931. Kubistische woning, bestaande uit verschillende in elkaar grijpende geometrische bakstenen volumes variërend van één à twee bouwlagen.


ID: 81588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Vossestraat 21 (Anzegem)
Hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, zie datering woonhuis met jaaranker 1777 in oostelijke zijpuntgevel. Woonhuis, schuur en bakhuisje zijn aangegeven op het primitief plan van het kadaster. Hoeve bestaande uit losstaande gewitte bestanddelen (baksteen of vakwerk) onder zadeldaken en opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 207476 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel

Brabantstraat (Ardooie)
Linde met driehoekige geschilderde houten boomkapel, op het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat en de Ommegangstraat.


ID: 200646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ardooie

Kasteelstraat 1 (Ardooie)
Kasteeldomein van Ardooie, voorheen gekend als Kasteeldomein de Jonghe d'Ardoye. Classicistisch kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige, beschoeide spiegelvijver, als overblijfsel van de oorspronkelijke aanleg van de Franse tuin. Vanaf het kasteel leiden vier grote dreven in de vier windrichtingen. Het park omvat divers klein bouwkundig erfgoed waaronder enkele afsluitingspalen, een calvariekruis en een veldkruis.