Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

136 resultaten


ID: 134127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ribaucourt

Kasteelhoekstraat 1-2, 3-5, 6, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot met gebouwen grotendeels daterend uit de 17de eeuw, teruggaand op site van feodale motte vermoedelijk aangelegd in de 12de eeuw, aangepast en classicistisch verbouwd door Pierre-Antoine de Bounder de Melsbroeck aan het eind van de 18de eeuw. Vanaf 1833 werd het kasteel met aanhorigheden eigendom van de graven de Ribeaucourt, die instonden voor de aanleg van het landschappelijk park van circa 40 hectare, naar verluidt ontworpen door Edouard Keilig (1827-1895) in de jaren 1880 en aanpassingen doorvoerden aan het kasteel; de 17de-eeuwse structuur van het domein is doorheen het landschappelijk patroon nog duidelijk zichtbaar.


ID: 41402 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Meerbeek

Steenwagenstraat 11 (Steenokkerzeel)
Relicten van een 17de-eeuws 'huis van plaisantie', waaronder vier hoektorens, mogelijk daterend uit de late 15de eeuw of 16de eeuw, en een F-vormige vleugel van het voormalige neerhof, aangepast in de 20ste eeuw, gelegen in een landschappelijk park van bijna 2 hectare, aangelegd omstreeks 1850, sinds 1987 geïntegreerd in een golfterrein; het kasteel in 1890 gebouwd in eclectische stijl werd in 1944 vernield.


ID: 301793 | Archeologisch geheel

Burcht Hertogen van Brabant

Warande (Tervuren)
In de periode 1982-1986 werd de site van de voormalige hertogelijke burcht, later buitenverblijf van de aartshertogen en zomerresidentie van Karel van Lotharingen onderworpen aan archeologisch onderzoek.


ID: 43069 | Bouwkundig element

Huis Nazareth

Doolhofstraat 1, Goetsenhovenplein 22 (Tienen)
18de-eeuws kasteel met hoeve, oudste gedeelte is een middeleeuwse slottoren met overwelfde benedenverdieping, in 1898 en volgende uitbreidingen, aanpassingen en oprichting kapel.


ID: 127238 | Bouwkundig element

Middeleeuwse omwalling

Albertwal, Elfde-Novemberwal, Kastanjewal, Leopoldwal, Luikerstraat, Moerenpoort, Moerenstraat, Sint-Ursulastraat (Tongeren-Borgloon)
De werken vangen aan vóór 1241 en zijn omstreeks 1290 ongeveer voltooid. Het bouwmateriaal bestaat uit een parement van silexblokken afgewisseld met mergelsteen.


ID: 308951 | Archeologisch geheel

Burcht van Kolmont

Burchtstraat (Tongeren-Borgloon)
De ruïne van de burcht van Kolmont bevindt zich in het gelijknamige gehucht van de Tongerse deelgemeente Overrepen. De burcht werd gebouwd op een westelijke uitloper van het plateau tussen Overrepen en Tongeren. Door de ligging op een prominente verhevenheid is de ruïne een opvallende baken in dit deel van de vallei van de Fonteinbeek. De motteheuvel met de ruïne ligt 100 meter ten oosten van de Burchtstraat, de weg die via Kolmont van Overrepen naar Piringen loopt. Het bochtige verloop van de Burchtstraat bij de afdaling van de zuidelijke heuvelflank is een modern tracé. Het oorspronkelijke verloop van de weg is bewaard als de Oude Kolmontstraat, een holle weg op de vermelde zuidelijke heuvelflank


ID: 37425 | Bouwkundig element

Burcht van Mulken

De Locht 9-11 (Tongeren-Borgloon)
Achtzijdige toren, met een doorsnede van 4,60 meter en een muurdikte van 1,85 meter, overblijfsel van de burcht van de ridders van Mulken.


ID: 37509 | Bouwkundig element

Kasteel Scherpenberg

Dreef 99 (Tongeren-Borgloon)
Scherpenberg was een belangrijk leengoed met kasteel.


ID: 200314 | Bouwkundig element

Muurstuk A met Poeiertoren en Schaetzentoren

Elfde-Novemberwal (Tongeren-Borgloon)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.


ID: 301296 | Archeologisch geheel

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw met omgeving

Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren-Borgloon)
De archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.