329 resultaten
ID: 22383 | Bouwkundig element
Amandinaweg (Herk-de-Stad)
Neogotische kruisbasiliek, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met kerkhof aan de zuidzijde. Lourdesgrot naast de kerk.
ID: 214978 | Bouwkundig element
Hoge Dreef (Herselt)
Grote Mariagrot uit 1874, gelegen in de eiken- en beukendreven op de grens van Bergom met het kasteeldomein de Merode op Westerlo.
ID: 9000 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ransbeekstraat 1 (Herzele)
De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie werd opgetrokken in de 18de eeuw maar werd later uitgebreid en aangepast. De pastorietuin is in een landschappelijke stijl aangelegd en omvat een Lourdesgrot.
ID: 32634 | Bouwkundig element
Lokerstraat 49 (Heuvelland)
Imposante herenhoeve aan de voet van de Kemmelberg; jaartal 1925 in rechter stalzijgevel. Uitvoering enigszins afwijkend van het voorontwerp, echter teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling.
ID: 32622 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in cottagestijl. Omringend park met walgracht, vijver en serpentinevijver, hek, talud met tuintrappen en monumentale bontbladige Ierse taxus, omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont in 1920.
ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.
ID: 305814 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat, Hoogstraat, Hooilingenstraat (Hoeselt)
Beeldbepalende Lourdesgrot van 1941. De omgevende aanleg werd in 2008 vernieuwd, maar omvat nog een aantal oudere bomen.
ID: 781 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Op een site die minstens teruggaat tot het midden van de 14de eeuw rest nog de zogenaamde Bethaniatoren, restant van een vierkant waterkasteel uit 1622. Het goed omvat naast de overblijfselen van het kasteel Ter Borch, de 18de-eeuwse gebouwen van het kasteel Brouckmans (poortgebouw en woning), de laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis, de kapel, de aalmoezenierswoning en het park.
ID: 308968 | Bouwkundig element
Rijksweg Aarschot-Winge (Holsbeek)
Lourdesgrot uit het interbellum in cementrustiek, gelegen aan de huidige Rijksweg (Aarschot-Tielt-Winge), ingepast in het reliëf van de Bennenberg. De grot is gedeeltelijk te betreden, ernaast is een nis met Mariabeeld.
ID: 50982 | Bouwkundig element
Gitsbergstraat 17 (Hooglede)
Moederklooster van de congregatie der zusters van Sint-Vincentius à Paulo, opgetrokken in 1879. Na beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog vernieuwd in 1933 met behoud van een aantal oudere elementen. Klooster bestaande uit twee vleugels parallel aan de straat verbonden door twee haakse volumes. Kapel op kruisvormige plattegrond. Tuinmuur verfraaid met trapgeveltjes met heiligenbeelden. Statie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. Lourdesgrot.